Historiografsko pitanje: Trebaju li povjesničari i povjesničarke biti članovi političkih stranaka?

Rasprave o djelovanju medicinske struke tijekom pandemije koronavirusa i angažiranje povjesničara i povjesničarki na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj 5. srpnja 2020. ponovno su aktualizirali pitanje odnosa javnosti prema znanstvenicima i povjesničarima kao članovima i simpatizerima političkih stranaka. Trebaju li povjesničari i povjesničarke biti članovi političkih stranaka ili to neizbježno utječe na njihovu stručnu nepristranost i objektivnost? Donosimo nekoliko argumenata za i protiv te vas pozivamo da iznesete svoje mišljenje o tome!

ZA

1. Povjesničari i povjesničarke zastupljeni su gotovo u svim političkim strankama, a oni koji nisu neizbježno imaju određene političke preferencije.

2. Povjesničari i povjesničarke kao stručnjaci, intelektualci i građani pozvani su sudjelovati u javnim pitanjima od općeg društvenog interesa.

3. Neovisno od političkih stranaka kojima pripadaju i političkih stavova koje izražavaju, povjesničari i povjesničarke u svom se stručnom radu trebaju držati profesionalnih standarda.

PROTIV

1. Ne uspijevaju svi povjesničari i povjesničarke držati odvojenim svoj politički angažman i političke stavove od profesionalnog rada i djelovanja.

2. Stručna i šira javnost povjesničare i povjesničarke kao članove političkih stranaka prestaje doživljavati nepristranima i objektivnima.

3. Povjesničari i povjesničarke kao članovi političkih stranaka nerijetko dolaze do znanstvenih, kulturnih i stručnih funkcija do kojih ne bi došli kao nestranačke osobe, pri čemu neki među njima nisu vodeći stručnjaci u tom području.

Odgovori