Objavljena virtualna šetnja kroz žensku povijest Trešnjevke

Lokalna povijest u nacionalnim je institucijama izbrisana i prešućena ili svedena na prigodne izložbe kojima je nemoguće nadomjestiti njenu marginaliziranost ili pak potpunu nevidljivost u stalnim postavima i zbirkama. Kako bi odgovorio na tu očišćenost elitnih nacionalnih institucija od lokalnih i emancipacijskih sadržaja, Muzej susjedstva Trešnjevka kvartovsku povijest bilježi i priča odozdo te u njen fokus stavlja teme rada, migracija, ženske povijesti i antifašizma.

Partnerske organizacije Centar za mirovne studije, K-zona, SF:ius i Tehnički muzej Nikola Tesla provele su tematska istraživanja kvartovske povijesti te pripremile virtualne šetnje koje bilježe isječke te povijesti.

Tihana Bertek iz K-Zone pripremila je izbor fragmenata ženske povijesti kvarta – od djelovanja narodnih heroina Dragice Končar i Kate Dumbović do crtica o poznatoj trešnjevačkoj rukometašici Nadi Vučković i plesnoj pedagoginji Silviji Hercigonji.

Pojedinke i kolektivi uvršteni na ovu mapu dale su neporeciv doprinos povijesti trešnjevačke svakodnevice, ali i šire. Iako su žene na neki način bile “sporedni likovi” službene povijesti, njihov rad je istovremeno conditio sine qua non svih onih događaja i pokreta na čijem su čelu bili muškarci. Unatoč tome što se ova mapa u određenoj mjeri oslanja na već poznatu povijest koju su ispisali muškarci, ona ujedno otvara prostor za nova čitanja kvarta, ali i potiče drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti. (iz uvodnog teksta)

Virtualna tura dostupna je na stranici Muzeja susjedstva Trešnjevka.

Izvor:

Odgovori