Izložba ‘Dim – priča o duhanu’ u Koprivnici


vrijeme: 22.04.2016. – 12.05.2016.18,30


 


mjesto: Koprivnica; Galerija Koprivnica


 


url: http://www.muzej-koprivnica.hr


 


 U Muzeju grada Koprivnice, u petak, 22. travnja, u 18,30 sati, otvara se gostujuća izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu pod nazivom ‘Dim – priča o duhanu’. Izložba je otvorena do 12. svibnja.


 


 Autorica izložbe je Marija Živković, viša kustosica Etnografskog muzeja koja je kroz nekoliko tematskih izložbenih cjelina ispričala vrlo zanimljivu priču o duhanu kao biljci koju su istodobno nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom, o značenju duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovom širenju diljem svijeta.


 


 Kroz mnogo malih priča približit će se publici životi onih kojima je duhan bio egzistencija: od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili kontakt sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina – žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju. Izložba će ispričati priču o reklamama kojima je duhanska industrija nastojala prigrliti što više korisnika, te o svim onim redateljima koji su svoje filmove zavili u duhanski dim.


 


 Mnogo o ulozi cigarete na filmu, ali i o povijesti filma, možete saznati na predavanju Deana Šoše u petak, 6. svibnja, u 19 sati u Galeriji Koprivnica. Jedna od tema u izložbi je i zabrana konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda, uz koju ćemo vezati popratna događanja – Tribinu: Cigarete ubijaju koja će se održati u srijedu, 27. travnja u 12 sati u Galeriji Koprivnica kao jedno od događanja u Koprivničkom klimatskom tjednu. Još jedno događanje je Jazz u oblacima (dima) u subotu, 30. travnja u 21 sat u Le Petit Café-u na Zrinskom trgu u suradnji s Hrvatskim Jazz Clubom.


 


Izvor: http://www.culturenet.hr/




Odgovori