Historiografija.ba: “Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u Kantonu Sarajevo” i “Tri sjećanja na Kapiju”

Portal Historiografija.ba objavio je priloge Zilhe Mastalić Košuta “Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u Kantonu Sarajevo” i Dine Šakanovića “Tri sjećanja na Kapiju”.

 

 

Zilha Mastalić Košuta

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u Kantonu Sarajevo

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u Kantonu Sarajevo obilježavan je svakog 9. maja. Uz Dan pobjede nad fašizmom, Kanton Sarajevo je od 9. maja 2009. do 9. maja 2019. obilježavao i sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva u dijelu koji se nalazio pod opsadom u periodu 1992-1995. Dana 9. maja 2009. godine otvoreno je Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. a tadašnji gradonačelnik Alija Behmen je ovo otvaranje obećao na Dan pobjede nad fašizmom.

Ove 2020. godine Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva je obilježen 5. maja. Od ove godine odlučeno je da Dan sjećanja ne bude više 9. maj i zamijenjen je 5. majem. Ovu promjenu je donijela Vlada Kantona Sarajevo. Za razlog ove promjene stoji objašnjenje kako je potrebno za Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva odrediti poseban dan, s obzirom da 9. maj u Kantonu Sarajevu ima mnogo događaja i aktivnosti a posebno oko obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Predstavnici Vlade KS su pozvali Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva 92-95. da se očituju o promjeni Dana ponudivši im dane između 2. i 9. maja, kada se obilježavaju Dani Kantona Sarajevo. Udruženje je od ponuđenih dana odredilo da taj dan bude 5. maj.

Osim pobjede nad fašizmom, 9. maj nema posebnu specifičnost koja bi asocirala na ubijenu djecu Sarajeva u periodu 1992-1995. Ako historijski pogledamo zločine nad djecom u tom periodu niti Peti niti Deveti maj nisu izabrani sa određenom karakteristikom podsjećanja upravo na ono što se tim Danom i obilježava, tj. na ubijenu djecu Sarajeva. Istraživanjem događaja i ubistava djece Sarajeva postoje počinjena dva ubistva djece 9. maja 1992. – u ulici Skenderija 56, općina Centar, u igri je ubijena djevojčica Nina Dedović a više djece je ranjeno. Istog dana, u ulici Kamenica 61h ubijena je djevojčica Zuhra Lingo. Obje su ubijene granatom. Dana 5. maja nema zabilježenih ubistava djece.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=137

 

 

Dino Šakanović

Tri sjećanja na Kapiju

Prostor poznat kao tuzlanska Kapija zapravo je mali trg u centru šetališta Korzo. Na ovome trgu susreće se 9 manjih ulica. Prostor Kapije bio je tradicionalno mjesto okupljanja mladih i bio je prepun 25. maja 1995. godine. Tome je pridonijelo i izuzetno kišovito vrijeme tokom maja 1995. godine. Tek 25. maja vrijeme se popravilo i mnoštvo mladih ljudi iskoristilo je priliku da izađe u grad.

Komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, Novak Đukić, naredio je svojim jedinicama na Cerovom brdu na Ozrenu da gađaju Kapiju 25. maja 1995. godine. Projektil je pogodio Kapiju u 20 i 55. Smrtno je stradala 71 uglavnom mlada osoba. Prosječna starost ubijenih i ranjenih iznosila je 23 godine, a najmlađi ubijeni Sandro Kalesić bio je star 2 godine.

Nekoliko dana nakon stradanja na Kapiji radikalne bošnjačke nacionalističke snage u Tuzli su pokušale iskoristiti masakr u političke i propagande svrhe. Nedaleko od Kapije pojavio se grafit „Srbe na vrbe“, uz još nekoliko grafita sličnog sadržaja širom grada. U uvjetima nakon masakra poput Kapije, usred rata, grafiti ovog tipa bili su direktan poziv na progone i nasilje prema građanima srpske nacionalnosti.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=143

 

 

 

Odgovori