Prikazivanje dokumentarne serije “Republika”


REPUBLIKA


 


 


Ponedjeljak na HRT1 u 20 sati – dokumentarna serija


 


Dokumentarnom serijom REPUBLIKA autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike.


 


Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.


 



 


Kako se snimala dokumentarna serija


 


Na seriji je radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve s jednim ciljem: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti, kaže o seriji Božidar Domagoj Burić.


 



 


MALI MEĐU VELIKIMA


 


Prva epizoda donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke prevlasti i počinje živjeti kao neovisan grad država te ubrzo dobiva odrednicu republika, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.


 


Scenarist i redatelj: Božidar Domagoj Burić


Izvršna producentica: Marija Kosor


Montažer: Dubravko Prugovečki


Direktor fotografije: Branko Cahun


Kostimografkinja: Jasna Zvonković


Skladatelj: Božidar Domagoj Burić


Majstorica maske: Snježana Gorup


 


 


Izvor i dodatni prilozi: http://hrtprikazuje.hrt.hr/330556/republika


Odgovori