Hrvatsko katoličko sveučilište (rubrika Cor Cordi) – Krešimir Vuković: EKOPOVIJEST I PRIMJER SV. CIPRIJANA

Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu na svojim mrežnim stranicama u rubrici Cor Cordi (Srce srcu) pokrenutoj povodom pandemije koronavirusa objavilo je tekst Krešimira Vukovića “Ekopovijest i primjer sv. Ciprijana”.

 

 

dr. sc. Krešimir Vuković

Odjel za povijest HKS-a

 

EKOPOVIJEST I PRIMJER SV. CIPRIJANA

 

29.04.20.

 

Ovaj semestar predajem novi izborni kolegij koji se zove Ecohistory: society and the environment through time. Imam priliku sa studentima istražiti sasvim novi pristup povijesti: environmental history (skraćeno ecohistory) ili povijest okoliša stavlja u fokus prirodne sile i njihov utjecaj na razvoj čovjeka i društva. U tradicionalnoj povijesti naglasak se obično stavlja na čovjeka, njegova postignuća, ratove i dosege i načine na koje je ovladao prirodom. Ekopovijest okreće ovu perspektivu naglavačke, u njoj priroda ima glavnu riječ. Kako već više od mjesec dana trpimo posljedice pojave jednog oku nevidljivog virusa, mislim da svima postaje jasno kako čovjek nije nadišao prirodu i ne može se smatrati gospodarom Zemlje.

 

Iako nas je novi virus iznenadio, mnogi povijesni primjeri govore da ovakva pojava nije neobična. Dapače, u usporedbi s povijesnim kugama efekti novog virusa nisu tako grandiozni kakvim ih prikazuju naši mediji. Dvije su pogubne kuge zadesile Rimsko Carstvo i odnijele milijune života, jedna u doba Antonina (od 165. do 180.) i druga u doba svetog Ciprijana (249.-262.). Istočno carstvo pogodila je pandemija ogromnih razmjera za vladavine cara Justinijana u 6. st. Smatra se da je tzv. Crna smrt u 14. st. pogubila najmanje četvrtinu stanovništva Europe, a gripa iz 1919. godine odnijela oko 50 milijuna ljudi u cijelom svijetu. Pojava novog virusa nije neobična u kontekstu povijesnih presedana, iako to nije neka utjeha onima koji su izgubili posao ili najmilije.

 

Cijeli tekst dostupan je na poveznici:

 

http://www.unicath.hr/cor-cordi-kvukovic

 

http://www.unicath.hr/cor-cordi

 

 

Odgovori