Izložba: Renata Poljak – Jedan običan život

Galerija umjetnina

Ulica kralja Tomislava 15, Split

 

RENATA POLJAK

Jedan običan život

 

Petak, 8.4.2016 u 20:00

Kustos: Branko Franceschi

Asistent kustosa: Božo Kesić

 

 

Izložba se razvija oko središnjeg projekta Partenca i teme migracije povezujući umjetničin osobni život, obiteljsku povijest i društveno-politički fenomen koji posljednjih godina dekonstruira koncepciju i principe humanih temelja suvremenog europskog zajedništva i svjetonazora. Središnji događaj izložbe hrvatska je premijera video instalacije  Partenca snimljene 2015. godine na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, koji stoljeće migracija zatvara poveznicom memorije na emigraciju lokalnih stanovnika s početka XX stoljeća sa tragedijom današnjeg migranatskog vala iz afričkog i bliskoistočnog prostora.  U skladu sa svojim multimedijskim stvaralaštvom, Renata Poljak temu izložbe razvija i kroz seriju crteža i fotografskih kolaža koji obiteljsku povijest uzdižu do metafore krhkosti ljudske egzistencije ukliještene u žrvanj društvenih i prirodnih sila koje je određuju. Uz središnji projekt predstavljen je izbor radova iz dosadašnjeg umjetničinog opusa koji tematiziraju autoričine osobne migracije, te ujedno zaokružuju 20 godina stvaralaštva od njezinog prvog video rada Ja, domaćica.

 

Renata Poljak rođena je 1974. godine, diplomirala je na Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a potom je godinu dana provela kao post-maturant na École Regionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska. Njezino stvaralaštvo obuhvaća različite medije: video, film, crtež, instalaciju i fotografiju. Godine 2002. bila je gostujući umjetnik na San Francisco Art Institute, 2008. godine na rezidenciji u Art in General u New Yorku, a u Recollet u Parizu 2013. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta, bijenalima i filmskim festivalima. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima nagrade The Golden Black Box Award na Black Box Festival u Berlinu 2006. te T-HT nagradu 2012. godine, najvažniju nagradu za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj. U proljeće 2010. njezini filmova prikazani su u Prospectif kinu u Centre Georges Pompidou u Parizu. Palais de Tokyo njene je filmske i video radove prikazao tijekom studenog 2012. godine, a 2013. njena izložba Uncertain Memories u Stoyanov Gallery u New Yorku, u Village Voiceu proglašena je izložbom mjeseca.

 

Reprodukcija: Renata Poljak, Partenca, 2015., crno-bijela fotografija

www.renatapoljak.com

 

Zahvale: FACE Croatia, Tratamenat by Pikulece, Stina Vino, Hotel Kaštil

 

Izložba je otvorena do 8.5.2016.

radnim danom 10.00 – 18:00, subotom i nedjeljom 10.00 – 14.00; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

Izvor: http://www.hdlu.hr/2016/04/izlozba-renata-poljak-jedan-obican-dan-u-galeriji-umjetnina-u-splitu/

 

 

RENATA POLJAK

Jedan običan život

Otvorenje, 8.4.2016. u 20:00

 

Početkom 20. stoljeća, muškarci hrvatskih otoka često su odlazili u Južnu Ameriku bježeći od gladi i u potrazi za boljim životpm. Žene su ostajale kod kuće, čekajući da se vrate. Video je nadahnut istinitom pričom umjetničine bake koja je živjela na otoku Braču i čiji je muž tražeći bolju egzistenciju otišao u Čile. Baš kao i mnogi drugi, niti on se nikada nije vratio. Pod nazivom Partenca (u dijalektu kojim se govori na otocima, riječ je identična talijanskoj koja znači odlazak), film povezuje dvije emigrantske priče: hrvatsku s početka prošlog stoljeća i afričku s početka ovog stoljeća. (Renata Poljak, izjava o radu)

 

Renata Poljak rođena je 1974. godine, odrasla je i diplomirala na Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a potom je godinu dana provela kao post-maturant na École Regionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska. Njezino stvaralaštvo obuhvaća različite medije: video, film, crtež, instalaciju i fotografiju. Godine 2002. bila je gostujući umjetnik na San Francisco Art Institute, 2008. godine na rezidenciji u Art in General u New Yorku, a u Recollet uu Parizu 2013. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta, bijenalima i filmskim festivalima. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima nagrade The Golden Black Box Award na Black Box Festival u Berlinu 2006. te najnovije T-HT nagradu 2012. godine, najvažniju nagradu za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj. U proljeće 2010. njezini filmova prikazani su u Prospectif kinu u Centre Georges Pompidou u Parizu. Palais de Tokyo njene je filmske i video radove prikazao tijekom studenog 2012. godine, a 2013. njena izložba Uncertain Memories u Stoyanov Gallery u New Yorku, u Village Voiceu proglašena je izložbom mjeseca.

 

http://renatapoljak.com/

 

Zahvaljujemo se FACE Croatia

 

Izvor: http://www.galum.hr/izlozbe/izlozba/1455/


Odgovori