Nick Srnicek, Alex Williams, “Postkapitalizam i svijet bez rada”

U knjizi “Postkapitalizam i svijet bez rada”, autori Nick Srnicek (CA) i Alex Williams (UK) bave se pitanjem kako oblikovati svoju budućnost danas kada se smjenjuju krize, a politika vene i uzmiče pred tehnološkim, ekonomskim i socijalnim promjenama. Knjiga nudi dijagnozu o tome kako smo i zašto izgubili sposobnost stvaranja bolje budućnosti i nudi pogled na alternativnu politiku, onu koja želi oblikovati budućnost i stvoriti moderniji svijet od ovoga koji kapitalizam dopušta.

 

O KNJIZI

 

Neoliberalizam ne funkcionira. Proračunska štednja natjerala je milijune u siromaštvo, i još mnoge druge u prekarni rad, a ljevica pritom ostaje zarobljena u jalove političke prakse koje ne nude rješenja. “Postkapitalizam i svijet bez rada” je novi manifest za život nakon kapitalizma. Nasuprot smušenom shvaćanju našeg visokotehnološkog svijeta, koji dijele i ljevica i desnica, u ovoj se knjizi tvrdi da je moguće ponovno pokrenuti emancipacijske potencijale našega društva. Umjesto da od budućnosti bježe, Nick Srnicek i Alex Williams zahtijevaju postkapitalističku ekonomiju koja će biti u stanju pomicati standarde, osloboditi čovječanstvo od rada i razvijati tehnologije koje proširuju naše slobode.

 

Autori u knjizi tvrde kako je glavni problem političkoga mišljenja danas potpuna „paraliza političkog imaginarija“. Dok je kroz najveći dio dvadesetoga stoljeća lijeva politička misao zamišljala različite vizije bolje (postkapitalističke) budućnosti, suvremena je ljevica u potpunosti napustila takve konstruktivne ambicije i zadovoljava se razvijanjem lokalnih oblika otpora pojedinim čvorištima globalnog neoliberalizma.

 

Rezultat je to današnjega lijevo-političkog „zdravog razuma“ kojega Srnicek i Williams označavaju terminom „pučka politika“, a koji podrazumijeva „fetišizaciju lokalnih prostora, izravnih akcija, prolaznih gesti i partikularizme svih vrsta“. Nasuprot tome, Srnicek i Williams razlažu svoju alternativnu političku viziju koja reafirmira modernističke ambicije ljevice te za svoj cilj postavlja ostvarivanje „univerzalnog prosperiteta i emancipacije“.

 

*   *   *

 

“Postkapitalizam i svijet bez rada” je manifest, ali i poziv urbanoj ljevici da se sabere i konačno počne razmišljati o tome što joj je činiti.

— Los Angeles Review of Books

 

NICK SRNICEK je kanadski pisac i akademik. Trenutno predaje digitalnu ekonomiju na Odjelu za digitalne humanističke znanosti, King’s College London. Srnicek je povezan s političkom teorijom akcelerizma i post-oskudnom ekonomijom.

 

Alex Williams je britanski sociolog. Predaje na Sveučilištu City University u Londonu. Uz “Postkapitalizam”, objavio je i knjige “Hegemony now” (Verso), te “Political Hegemony and Social Complexity” (Palgrave Macmillan).

 

Postkapitalizam i svijet bez rada

AUTORI: Nick Srnicek i Alex Williams

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

PRIJEVOD: Mira Gregov

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2020.

ISBN: 978-953-22290-1-1

 

 

Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

 

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

Izvor: http://drugo-more.hr/nick-srnicek-alex-williams/

 

 

Odgovori