Historiografija.ba: Paul Nolte – “Ogorčenje i prkos će se uvećati“: Korona kao prijetnja demokratiji? (Razgovor vodila Bascha Mika; prijevod Nedim Rabić)

Ugrožava li korona-kriza našu demokratiju? Zašto je civilno društvo utihnulo? Moramo li dogmi zdravstvene zaštite žrtvovati pravo na slobodu? Bascha Mika u razgovoru sa historičarom Paulom Nolteom.

Paul Nolte, godište 1963, od 2005. predaje noviju i savremenu historiju na Slobodnom Univerzitetu u Berlinu. Učenik je Hans-Ulricha Wehlera (njemački historičar, 1931-2014, predvodnik tzv. bielefldske škole koja je koristila metode iz društvenih nauka u historijskoj analizi, nap. prev.), studirao je i doktorirao u Bielefeldu, a tamo je naučio da bi historičari trebali biti i kritični savremenici. Duže istraživačke boravke i gostujuće profesure vodile su ga u Harvard, Chapel Hill, München i Oxford. Njegova područja istraživanja su liberalizam, radikalizam i društveni pokreti od 18. stoljeća, historija naučnika i intelektualaca u 20. stoljeću i historija i aktuelni razvoj demokratije. Objavio je „Šta je demokratija“ 2012; „Demokratija – 101 najvažnije pitanje“ 2015. Paul Nolte je volonterski angažiran u evangelističkoj crkvi kao predsjednik evangelističke akademije u Berlinu.

 

Cijeli razgovor dostupan je na poveznici:

https://www.historiografija.ba/121_intervju.php

 

 

Odgovori