Nebojša Blanuša (FPZG) o teorijama zavjera povodom pandemije koronavirusa

Nebojša Blanuša (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), autor knjige “Teorije zavjera i hrvatska politička zbilja 1980. – 2007.” i niza članaka o teorijama zavjera (među ostalim i u recentnom zborniku “Routledge Handbook of Conspiracy Theories”) govorio je ovih dana za više medija o teorijama zavjera povodom pandemije koronavirusa.

 

 

TEORIJE ZAVJERA i hrvatska politička zbilja 1980. – 2007.

Teorije zavjera je interpretativni okvir i pripovjedni obrazac koji politička zbivanja i šire političke procese objašnjava kao posljedicu smišljenih i naoko nepovezanih aktivnosti tj. tajnih dogovora o izvršavanju nezakonitih ili nemoralnih postupaka. Analiziraju se teorije zavjere u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti: od smrti Tita do suđenja Artukoviću, od Memoranduma SANU do raspada Jugoslavije, u Domovinskom ratu i ratu u BiH, u vrijeme Tuđmanova autoritarno-populističkog režima te nakon 2000.

Autor interpretira i istraživanje o raširenosti vjerovanja u teorije zavjera u hrvatskom društvu, koje pokazuje da je zamišljanje zavjere puno češće nego što se obično misli. Teorije zavjera nisu svojstvene samo ekscentricima, a prvenstveno su vezane uz politički kontroverzne događaje i procese.

Dr. sc. Nebojša Blanuša (Vukovar, 1974), docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje kolegije “Politička psihologija”, “Socijalna psihologija”, “Metode istraživanja” i “Političko ponašanje”

https://www.plejada-zg.hr/proizvod/teorije-zavjera-i-hrvatska-politicka-zbilja-1980-2007/

 

 

Routledge Handbook of Conspiracy Theories

2020

http://historiografija.hr/?p=20306

 

 

Blanuša: “Događaji izvan kontrole ljudi gorivo su za nastanak teorija zavjere”

http://hr.n1info.com/Vijesti/a495907/Blanusa-Dogadjaji-izvan-kontrole-ljudi-gorivo-su-za-nastanak-teorija-zavjere.html

 

Profesor s FPZG-a objašnjava zašto se u krizi pojačano šire teorije urote

https://faktograf.hr/2020/04/02/korona-kriza-teorije-urote-blanusa/

 

PANDEMIJA POKRENULA LAVINU TEORIJA ZAVJERE Stručnjak objašnjava zašto padaju na plodno tlo: ‘Prvo treba razlikovati opravdane od neopravdanih teorija’

https://www.jutarnji.hr/vijesti/top/koronavirus/pandemija-pokrenula-lavinu-teorija-zavjere-strucnjak-objasnjava-zasto-padaju-na-plodno-tlo-prvo-treba-razlikovati-opravdane-od-neopravdanih-teorija/10197250/

 

 

 

Odgovori