Olga Zirojević o promjenama značenja riječi alkohol kroz povijest / Rudolf Bićanić o sapunu kao luksuzu

Na portalu Peščanik objavljen je tekst povjesničarke Olge Zirojević “Alkohol” – “arapska reč koja svoje današnje značenje prvobitno nije imala”, a u ovo vrijeme kada svi govore o dezifenkciji i pranju ruku nemoguće je uz alkohol ne pomisliti i na upotrebu sapuna, o čemu je pisao Rudolf Bićanić, autor poznate knjige “Kako živi narod? Život u pasivnim krajevima” iz 1930-ih godina.

 

 

Olga Zirojević

Peščanik

31/03/2020

 

Alkohol

 

Ova arapska reč svoje današnje značenje prvobitno nije imala. Al-kuhl je najpre bio prašak za oči (sa srodnim rečima u drugim semitskim jezicima). Još u 2. veku pre naše ere u akadskom i asirskom jeziku javlja se reč quhlu, za skupoceno kozmetičko sredstvo za bojenje očiju, verovatno crnom bojom. Ovo sredstvo bilo je u starom veku veoma rašireno; pod drugim imenima pominje se kod Egipćana, Grka, Rimljana i Indusa (kajal). Sastojalo se iz fino isitnjenih minerala kao što su antimonov sulfid ili olovni sulfid, a u Egiptu i malahit (karbonat bakra zelene boje) kojima se dodavao i čađ. Koristio se, takođe, i kao lek protiv očnih bolesti.

 

Cijeli tekst dostupan je na poveznici:

https://pescanik.net/alkohol/

 

 

BIĆANIĆ, Rudolf

Hrvatski biografski leksikon

http://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=1928

 

 

„Kad je riječ o luksusu onda valja voditi računa o još jednoj vrlo važnoj činjenici. Naime, sve nove potrebe koje prelaze okvir tradicijom i običajem otvrdjenog načina života, poprimaju u prvo vrijeme oblik „luksusa”, „suvišne novotarije“, dok se ne uobičaje i ne učvrste. Luksus je sapun i kefica za usta, i knjige i novine, kao i škola, za shvaćanje mnogih seljaka u pasivnim krajevima. Zato treba dobro razlikovati novotarije koje mogu da narodu život „olakšaju, uljepšaju i poboljšaju“, od onih, koje su puko oponašanje gospode, bez korisne uloge (funkcije) u seljačkom životu. Naročito treba paziti na red potreba i na medjusobni odnošaj važnosti, koje one imaju za život seljaka. Borba protiv luksusa je danas potrebna na selu. Ali bi bilo pogrešno generalizirati i propovijedati svima, da je nužno smanjiti potrebe u narodu, koji se hrani kukuruzom i spava na slami.“

 

Rudolf Bićanić, Kako živi narod. Život u pasivnim krajevima, Zagreb 1936, iz poglavlja „Luksus na selu“, str. 105.

 

 

 

 

Odgovori