Louisa May Alcott, roman “Male žene”

Nakon izdanja iz 1996. godine, izašla su 2019. godine još dva izdanja (jedno je objavilo Znanje, a drugo Iris Illyrica) romana “Male žene” Louise May Alcott (1832-1888) koji prati sestre March “dok se bore s nedaćama i neizvjesnostima koje prate odrastanje u Novoj Engleskoj, u vrijeme Američkoga građanskog rata”.

 

 

Louisa May Alcott

Male žene

 

NAKLADNIK: ZNANJE d.o.o.

PREVODITELJ: Tatjana Jukić

GODINA IZDANJA: 2019 (knjiga prva)

BROJ STRANICA: 308 stranica

GODINA IZDANJA: 2020 (knjiga druga)

BROJ STRANICA: 304 stranice

 

Već naraštajima čitateljice i čitatelji zaljubljuju se u sestre March i Male žene, najomiljeniji i najdugovječniji roman Louise May Alcott. Upoznajemo ih bliske i zajedno: darovitu Jo, buduću književnicu, krhku i tragičnu Beth, prelijepu Meg, te razmaženu i romantičnu Amy. Pratimo ih dok se bore s nedaćama i neizvjesnostima koje prate odrastanje u Novoj Engleskoj, u vrijeme Američkoga građanskog rata.

 

Nije tajna da je Alcott roman napisala prema događajima iz vlastitog života. U obitelji Bronsona Alcotta, reformista i abolicionista, koja se družila s poznatim književnicima Ralphom Waldom Emersonom, Henryjem Davidom Thoreauom i Nathanielom Hawthorneom, Louisa je sebe i sestre nerijetko uzdržavala „ženskim poslovima“, radeći kao švelja, pralja i sluškinja. Uskoro je shvatila da može više zaraditi pisanjem. Male žene donijele su joj trajnu slavu i bogatstvo, a pritom su bile daleko od „djevojačke knjige“ kakvu je od nje tražio izdavač. To je roman koji istražuje neprolazne teme: ljubav i smrt, rat i mir, sukob osobne ambicije i odgovornosti prema obitelji, te sraz Amerike i Europe.

 

“Jedna od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena.” The Guardian

 

“Alcott je bila jedna od rijetkih književnica 19. stoljeća koja je stvorila snažne i neovisne ženske likove koji su se usudili razmišljati svojom glavom.” National Women’s History Museum

 

       

 

Izvor:

https://znanje.hr/product/male-zene-knjiga-prva/285918

https://znanje.hr/product/male-zene-knjiga-druga/406845

 

 

Louisa May Alcott

Male žene

 

NAKLADNIK: IRIS ILLYRICA

PREVODITELJI: Petra Kljaić, Tatjana Radmilo, Irena Škarica

GODINA IZDANJA: 2019

BROJ STRANICA: 496 stranica

 

Zasluženo je topla obiteljska priča Male žene (1868.) američke književnice Louise May Alcott proglašena najvažnijim ženskim romanom svih vremena (The Guardian, 2013). Radnja ovog svevremenskog klasika smještena je u miran gradić savezne američke države Massachusetts, a prati odrastanje četiriju sestara: Meg, Jo, Beth i Amy. Priča započinje dok njihov otac služi kao vojni kapelan u Američkom građanskom ratu, a pred djevojkama je težak zadatak: očuvati zajedništvo i toplinu obiteljskog doma, pobijediti svoje mane i slabosti te iz zaigranih djevojaka stasati u ozbiljne mlade žene. U izazovima s kojima se na tom putu susreću podupire i savjetuje majka, koja se, unatoč skromnim uvjetima u kojima žive, trudi prenijeti im istinske životne vrijednosti. Četiri su ljupke djevojke s lakoćom našle svoje mjesto u srcima čitatelja svih dobnih skupina, a o uspješnosti romana koji je inspiriran upravo životom same autorice svjedoče višestruke ekranizacije; priča je zaživjela čak i na kazališnim daskama, posluživši kao predložak za mjuzikl i operu.

 

Izniman uspjeh potakao je autoricu da napiše još dva nastavka: Mali dječaci (1871.) i Dječaci gospođe Jo (1886.). Bilo je to, rekli bismo, neizbježno; tko god se sprijatelji s njezinim malim ženama, neće odoljeti želji da sazna jesu li te ljupke djevojčice naposljetku sagradile svoje kule u zraku.

 

Prvi dio romana su s engleskog prevele Petra Kljaić (1. – 11. poglavlje) i Tatjana Radmilo (12. – 23. poglavlje), a drugi dio romana prevela je Irena Škarica.

 

 

Izvor: http://www.irisillyrica.com/knjiga/male-zene-40

 

 

Odgovori