Snimka kazališne predstave “Dobri vojak Švejk”

U povodu Svjetskog dana kazališta u petak, 27. ožujka 2020. u 21 sat HRT – HTV 3 prikazuje kazališnu adaptaciju GK Komedija romana koji je književna kritika potpuno pokopala smatrajući ga jeftinom komedijom za široke mase. No, danas ga i kritika i publika prihvaćaju kao remek-djelo satire. Radi se o romanu Jaroslava Hašeka “Dobri vojak Švejk”.

Sve do danas čitatelji se identificiraju s naivnim junakom koji pravi budalu od autoriteta oko sebe. Da Švejk nije samo sprdnja i jeftina šala, možda najbolje svjedoči podatak da je zbog svoje parodije militarizma bio jedan od romana koji su 1933. spalili nacisti.

Dobri vojak Švejk jedinstven je među književnim likovima. Od pojave prvih humoreski do završnog, velebnog romana Jaroslava Hašeka Švejk je nadrastao okvire običnog, priprostog i naivnog vojaka i postao simboličkom ikonom. Sve što čini Švejk čini iz najbolje namjere, u želji da razveseli svoje nadređene ili nekom od poznanika vrati uslugu.

Pri tome ponekad nastoji i ponešto zaraditi. U odnosu na svijet koji ga okružuje, Švejk se u prvi mah uistinu može učiniti gotovo maloumnim glupanom čija djela proizlaze iz nerazumijevanja načina funkcioniranja sustava. No, on će ne jednom reći “Tako vam je to” razotkrivajući duboko razumijevanje manipulacija, kao i vlastitu spremnost da se toj manipulaciji vrlo uspješno izmakne. A Jozef Švejk se ne da samo tako oblikovati. On ostaje dobrohotan i dobronamjeran, vrlo prizeman i životan u svojoj namjeri preživljavanja. Od prvog prizora predstave njegov pasivni otpor raste i pretvara sve oko sebe u pravu satiru kojoj Švejk bespoštedno izvrgava sve oko sebe.

U predstavi glume Vid Balog, Zlatko Ožbolt, Ivica Zadro, Željko Duvnjak, Damir Lončar, Igor Mešin, Jasna Palić Picukarić, Dražen Čuček, Roland Žlabur, Sanja Marin. Predstvu su dramaturški obradili i za scensko izvođenje prilagodili redatelj Damir Lončar i Dagmar Ruljančić.

Scenograf je Ivo Knezović, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Dinko Apeltt, redatelj TV adaptacije Ivan Miladinov, a urednica Lada Džidić Barić.

Od 1962. godine, na dan 27. ožujka, ITI (International Theatre Institute) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961. a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta.

Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr. Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu.

Ove je godine autor međunarodne poruke Shahid Nadeem dramski pisac iz Pakistana. Autor hrvatske poruke je Siniša Popović nacionalni prvak HNK u Zagrebu.

 

Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/595209/snimka-kazalisne-predstave-dobri-vojak-svejk

https://raspored.hrt.hr/

 

 

 

Odgovori