Predstavljanje zbornika “Naracije straha”

Predstavljanje zbornika “Naracije straha” bit će u petak, 7. veljače 2020. u 19 sati u zagrebačkom klubu Booksa, a govorit će Tomislav Pletenac, Miranda Levanat-Peričić i Branimir Janković.

 

 

Svako doba, svako društvo i svaka kultura imaju svoje strahove. Danas se čini da su nadu u bolji svijet i prosperitetnije sutra dijelom zamijenili anksioznost i strah kao temeljni osjećaji koji oblikuju kulturne imaginacije XXI. stoljeća. Strahovi suvremenog čovjeka nisu samo strahovi od drugoga i drukčijeg nego i od bliskoga i poznatoga. Neki su strahovi globalni, drugi lokalni i tipični za pojedine društvene ili manjinske skupine, neki su potaknuti recentnim ili povijesnim događajima (imperijalnim nasljeđem, ratovima, terorističkim napadima, prisilnim migracijama, korporativnim ugrozama, jačanjem nacionalizama i fašizma), dok su drugi duboko ukorijenjeni u kulturnom i sociopolitičkom imaginariju dugoga trajanja.

 

Dosadašnja istraživanja straha znanstvenici okupljeni u zborniku Naracije straha (Leykam International i Institut za etnologiju i folkloristiku, 2019.) nadopunili su novim interdisciplinarnim interpretacijama straha kao sredstva podređivanja i discipliniranja drugog te kao odrednice prostora, vremena i (izvan)književne zbilje. U fokusu svih tekstova je uloga jezika te usmenog i pisanog pripovijedanja, u oblikovanju, poticanju, prijenosu i rastakanju ljudskih strahova.

 

Na predstavljanju će sudjelovati Dr.sc. Tomislav Pletenac, red. prof Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG, Dr.sc. Miranda Levanat-Peričić, izvanred. prof. na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru i Dr.sc. Branimir Janković, docent na Odsjeku za povijest FFZG.

 

Izvor: https://www.booksa.hr/program/predstavljanje-zbornik-naracije-straha

 

 

Odgovori