10. sjednica CK SKH (1970-2020)

“Jutarnji list” i “Večernji list” objavili su priloge o Desetoj sjednici CK SKH održanoj prije pedeset godina u siječnju 1970. godine kao početku reformskog pokreta, odnosno Hrvatskog proljeća.

 

 

10. SJEDNICA CK SKH

‘Savka i Miko bili su jako naivni jer su mislili da će Tito podržati njihove ideje’

 

Vlado Vurušić

Jutarnji list

12.01.2020.

 

Nova 1970. godina još se nije ni uhodala, a već je najavljivala burne dane što dolaze. Zemlja se budila iz novogodišnjeg mamurluka. Početak siječnja bio je prohladan. Zimske vijavice i smetovi donosili su neka nova osvježenja na političku scenu Jugoslavije, a posebno Hrvatske, najavljujući vruće političke promjene. Dakle, te sumorne zime prije točno 50 godina, 16. – 17 siječnja., u kultnoj “Kockici” na Prisavlju, tada Šetalištu Karla Marxa, održana je, ne manje kultna, 10. sjednica CK SK Hrvatske, koja će označiti početak onoga što će poslije ući u nacionalnu memoriju, povijesnu svijest, pa i novokomponirani hrvatski politički mit pod nazivom Hrvatsko proljeće.

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/savka-i-miko-bili-su-jako-naivni-jer-su-mislili-da-ce-tito-podrzati-njihove-ideje/9841726/

 

 

Hrvatska ne može preskočiti da su se važne hrvatske ideje rađale i u Kockici

U grubom staljinističkom obračunu tadašnji (pravi) cvijet hrvatstva završio je na sudovima i u zatvorima, a mnogo je ljudi lišeno slobode iako nisu bili u zatvoru

 

Mirko Galić

Večernji list

22.01.2020.

 

(….)

 

Ako je Brijunski plenum (1966.) bio prvi pozitivni slučaj unutrašnjeg obračuna u Savezu komunista, koji se i danas može prikazati pobjedom demokratske linije nad staljinističkom udbaškom strujom koja je provodila represiju u državi, hrvatska 10. sjednica CK SKH, održana u Kockici prije 50 godina (od 15. do 17. siječnja 1970.) postavila je na dnevni red demokratsko i nacionalno pitanje s otvorenošću kakva dotad nije zabilježena. Bila je to druga demokratska činjenica u tom reformskom desetljeću. Nije doživjela puni uspjeh jer je – uz brojne pristalice – mobilizirala i moćne protivnike.

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.vecernji.hr/premium/hrvatska-ne-moze-preskociti-da-su-se-vazne-hrvatske-ideje-radale-i-u-kockici-1373954

 

 

 

 

Odgovori