Izložba „Holokaust – tragom sjećanja“

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. 1., kustosica Memorijalnog muzeja Jasenovac Martina Barešić i profesorica Kristina Dilica izlažu fotografije snimljene u logorima Auschwitz-Birkenau i Jasenovac. Izložba je u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba postavljena na dvije lokacije.

 

U knjižnici Vjekoslava Majera izložba se može pogledati od 8. siječnja 2020. do 31. siječnja 2020., a u knjižnici Staglišće od 15. siječnja 2020. do 15. veljače 2020.

 

Holokaust je kao jedinstven zločin obilježio svjetsku povijest 20. stoljeća. Sustavno istrebljenje čitavih naroda provodilo se u logorima diljem Europe, čiji lokaliteti (više ili manje očuvani) danas služe kao mjesta sjećanja na milijune ubijenih. Poučavanje o holokaustu relevantno je i danas. Sve što je tom događaju prethodilo – propaganda, stereotipi i diskriminacija manjinskih grupa, i dan danas je prisutno u društvu u raznim oblicima. Stoga je važno razviti dublje razumijevanje psiholoških, političkih i društvenih čimbenika masovnog nasilja i holokausta kroz poučavanje mladih, kako se takvi događaji više ne bi ponovili.

 

Knjižnica Staglišće

 

Knjižnica Vjekoslava Majera

 

Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5027

 

 

 

Odgovori