13. Dani Marije Jurić Zagorke: Književno-znanstveni skup „Emocija, manipulacija, legitimacija“

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira u petak i subotu, 22. i 23. 11. 2019. književno-znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Emocija, manipulacija, legitimacija“, na kojem sudjeluju i povjesničarke i povjesničari.

 

 

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 22. i 23.11. održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Emocija, manipulacija, legitimacija“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Uslijed ekonomske krize i rastakanja socijalne države posljednjih desetljeća svjedočimo i pojačanoj neoliberalizaciji medijskog polja, javnih dobara te retradicionalizaciji javnih institucija i konzervativnim udarima na ljudska prava, prava žena, seksualnih i drugih manjina. U borbi za hegemoniju mobiliziraju se i emocionalna stanja pojedinaca i grupa kroz individualizaciju odgovornosti za neuspjeh, tjeskobu, depresiju. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu ove smo godine skup posvetile kritičkom promišljanju emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih iz rodne i feminističke perspektive.

 

Ovogodišnje Dane zatvorit ćemo u utorak, 26.11. u 18:00 sati dodjelom Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

 

Sva se događanja odvijaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorka, Dolac 8.

 

Program Dana MJZ 2019

Programska knjižica

 

Izvor: https://zenstud.hr/2019/11/19/centar-za-zenske-studije-poziva-vas-na-13-dane-marije-juric-zagorke

 

 

Odgovori