Neobični slučaj YU feminizma: feminizam i socijalizam na “Istoku”

Cejus: Centar za jugoslovenske studije organizirao je 6. studenog 2019. u Domu omladine Beograda predavanje Adriane Zaharijević “Neobični slučaj YU feminizma: feminizam i socijalizam na “Istoku””.

 

 

U svom izlaganju Adriana Zaharijević polazi od uvrežene pretpostavke da u socijalističkom istočnom bloku nije bilo feminizma. Uzevši za polaznu tačku konferenciju “Drug-ca žena”, koja je po svemu bila jedinstveni događaj, u izlaganju će se pratiti ideje emancipacije i oslobođenja na način na koji su artikulisane u naučnoj i književnoj periodici, počev od “Drug-ce” pa do kraja osamdesetih godina. Pisani materijal je grupisan u tri celine, u odnosu na to kako je tretirao “žensko pitanje”. Ponovno čitanje ovih tekstova pomoći će nam da razumemo da li je feminizmu pripadalo nekakvo mesto u dominantnom socijalističkom diskursu toga doba, ili se tretirao kao puki uvoz sa Zapada. Teza koju ću zastupati jeste da je jugoslovenski slučaj zaista “neobičan”, pošto je reč o jedinoj zemlji u kojoj se feminizam razvijao iz socijalizma, u stalnim pregovaranjima oko “zapadnih” definicija i socijalističke realnosti.

 

Adriana Zaharijević je viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Piše i prevodi. Objavila je dve knjige, Postajanje ženom (RŽF, 2010) i Ko je pojedinac? (Karpos, 2014/2019), intenzivno radi na trećoj.

 

(moderatorka: Sanja Petrović Todosijević, Institut za noviju istoriju Srbije/CEJUS)

 

Izvor:

https://www.facebook.com/events/dom-omladine-beograda/neobi%C4%8Dni-slu%C4%8Daj-yu-feminizmafeminizam-i-socijalizam-na-istoku/412079752801215/

https://www.facebook.com/cejus.jus/

 

 

 

Odgovori