Tribina “75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas”

Povodom 75. obljetnice oslobođenja Splita, u subotu, 26. listopada 2019. u 10:45 sati u hotelu Park u Splitu bit će održana tribina na kojoj sudjeluju povjesničari Branko Dubravica, Dragan Markovina, Aleksandar Jakir, Drago Roksandić i Hrvoje Klasić. U petak, 25. listopada u 18:30 sati u hotelu Park bit će održana promocija knjige kolumni Hrvoja Klasića ‘Bijelo na crno’ na kojoj će govoriti Tihomir Ponoš, Damir Pilić i Davor Sučić.

 

 

Povodom 75. obljetnice oslobođenja Splita, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita (UAAB), udruga VeDRA (Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista), uz podršku Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Splitsko-dalmatinske županije (ZUAAB), organiziraju tribinu u subotu, 26. listopada, s početkom u 10:45 sati, u hotelu Park u Splitu. Tema tribine je 75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas, a uvodnu riječ će održati predsjednik VIDRA-e Ranko Britvić.

Na diskusiji u trajanju od jednog i po sata sudjelovat će profesori povijesti Branko Dubravica, Dragan Markovina i Aleksandar Jakir te novinar Mladen Krnić. Nakon pauze, u ‘drugoj rundi’ izlaganja sudjelovat će profesori povijesti Drago Roksandić i Hrvoje Klasić te novinar Zdravko Reić. Skup će zatvoriti general HV-a Veseljko Grabričević.

Istog dana u večernjim satima, s početkom u 19 sati, u Multimedijalnom kulturnom centru Split, bit će održan prigodni koncert pod nazivom ‘Pjesme koje se više ne pjevaju’, kao hommage Josipu Hatzeu, Ivi Tijardoviću i Silviju Bombardelliju. Na repertoaru će biti partizanske, savezničke i druge antifašističke pjesme.

Dan ranije, u petak, 25. listopada, s početkom u 18:30 sati, u hotelu Park u Splitu, bit će održana promocija knjige Hrvoja Klasića pod nazivom ‘Bijelo na crno’ na kojoj će govoriti Tihomir Ponoš, Damir Pilić i Davor Sučić.

 

Izvor i dodatne informacije:

https://www.portalnovosti.com/veterani-domovinskog-rata-i-antifasisti-obiljezavaju-75-godisnjicu-oslobodjenja-splita

https://www.vecernji.hr/vijesti/split-ove-godine-dva-dana-slavi-oslobo-enje-grada-od-fasizma-1354345

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/629493/splitski-antifasisti-ambiciozno-isplanirali-proslavu-75-obljetnice-osloboenja-splita-od-okupatora-nismo-uspjeli-naci-izvoaca-koji-bi-nam-pjevao-partizanske-pjesme-pa-cemo-ih-pustati-s-gramofona

https://net.hr/danas/hrvatska/antifasisti-spremaju-festu-za-oslobodenje-splita-pjevat-ce-se-pjesme-iz-nob-a-medu-mladima-raste-osjecaj-da-je-hrvatska-bila-ono-sto-je-bila-ndh/

https://www.24sata.hr/news/split-ce-puna-dva-dana-slaviti-oslobo-enje-grada-od-fasizma-655317

http://www.sabh.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1892:75-obljetnica-osloboenja-splita&catid=5:novosti&Itemid=14

 

 

Odgovori