Predstavljanje knjige kolumni Hrvoja Klasića „Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost“ u Beogradu

Predstavljanje knjige kolumni Hrvoja Klasića „Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost“ bit će u srijedu, 23. listopada 2019. u 19h u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u Beogradu. S autorom će razgovarati povjesničarka Dubravka Stojanović.

 

 

U sredu, 23. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost biće održana promocija knjige “Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost” autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja KROKODIL “Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.” Sa autorom će razgovarati istoričarka Dubravka Stojanović.

 

“Bijelo na crno” predstavlja zbirku Klasićevih kolumni u kojima on kritikuje lažni nacionalizam, ustaje protiv ponavljanja fašizma i uočava kvalitetne pojave u hrvatskom društvu. Klasić u svojim kratkim esejima vrlo elokventno, zanimljivo i argumentovano podseća javnost na važnost dijaloga i međusobnog uvažavanja pišući protiv sprege politike i kriminala, obnavljanja fašističko-nacističkog svetonazora, opstrukcije demokracije i lažiranja istorijskih činjenica.

 

„Razmišljajući o svojoj profesionalnoj i društvenoj ulozi procijenio sam da pisanje znanstvenih radova i držanje nastave studentima, koliko god se trudio biti kvalitetan i inovativan, nije dovoljno. Zato sam odlučio iskoristiti sva sredstva kako bih ono čime se bavim što više približio najširoj javnosti. Cilj je bio rezultate vlastitih istraživanja „jednostavnim“ jezikom učiniti razumljivima, zanimljivima i intrigantnima svima koji nisu profesionalni povjesničari. Smatrao sam, i sve sam uvjereniji u ispravnost tog stava, da biti znanstvenik i društveno angažiran intelektualac nisu pozicije koje jedna drugoj smetaju”, kaže autor.

 

Izvori i dodatne informacije:

https://www.facebook.com/events/444759226158852/

 

U sredu, 23. oktobra, od 19 časova, u KROKODILovom Centru promovišemo knjigu “Bijelo na crno” poznatog i za nacionalistički mainstream izrazito provokativnog istoričara Hrvoja Klasića. Malo je onih koji su u stanju da u javni govor investiraju toliku dozu elokvencije, uverenja i izrazito bogatog znanja. Kad ovde još spomenemo da će razgovor s Hrvojem voditi Dubravka Stojanović te da će Naklada Ljevak prodavati knjigu po posebnoj ceni, jasno je da je reč o vrhunskoj večeri koju nikako ne bi trebalo propustiti. Vidimo se, dakle, u sredu u sedam u KROKODILovom Centru!

https://www.facebook.com/KrokodilEngagingWords/

 

 

Odgovori