Predavanje “Santiago de Galicia and the Illyrian squadron – Mediterranean-built galleons for Philip’s II Atlantic fleet”

U četvrtak, 17. listopada 2019. u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu Jose L. Casaban održat će predavanje “Santiago de Galicia and the Illyrian squadron – Mediterranean-built galleons for Philip’s II Atlantic fleet” u sklopu ciklusa događanja Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje.

 

Predavanje je na engleskom jeziku.

 

Ulaz besplatan.

 

Više o predavaču:

 

Dr. sc. Jose L. Casaban doktorirao je 2018. godine na Sveučilištu Texas A&M (Nautical Archaeology Program). Specijalizirao se za arhivska istraživanja i primjenu podvodne fotogrametrije te CAD i GIS programa u arheologiji broda. U suradnji s voditeljicom projekta AdriaS trenutno je suvoditelj istraživanja dubrovačke nave Santo Hieronimo, potonule u uvali Suđurađ na Šipanu 1583. godine.

 

Pridruženi je istraživač ugledne institucije Institute of Nautical Archaeology i iskusan ronilac, ovlašten za tehničko i profesionalno ronjenje. Bavi se istraživanjem španjolske brodogradnje i plovidbe tijekom 16. i 17. stoljeća te vezama Španjolske i Dubrovačke Republike. U doktorskom radu obradio je dizajn, opremu i povijest dvanaest galijuna izgrađenih u Španjolskoj od 1589. do 1591., poznatih pod imenom Dvanaest Apostola.

 

Ciklus događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru predstavlja rezultate interdisciplinarnih istraživanja povijesnih brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu nastalih tijekom provedbe projekta AdriaS kojeg financijski podržava Hrvatska zaklada za znanost.

 

Programska knjižica ciklusa događanja „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ dostupna je za preuzimanje ovdje:

http://www.amz.hr/media/352963/e-book_Adrias_25022019.pdf

 

Izvor: http://amz.hr/

 

 

Odgovori