Izložba “Hirošima i Nagasaki – bol i hrabrost”

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar i Arheološki muzej u Zagrebu pozivaju na otvorenje izložbe fotografija “Hirošima i Nagasaki – bol i hrabrost” u utorak, 15. listopada 2019. s početkom u 19 sati. Govornici na otvorenju: Hori Takeaki, Tonko Maroević.

 

Izložba fotografija HIROŠIMA I NAGASAKI – BOL I HRABROST

 

15. listopada – 7. studenoga 2019.

 

Mala dvorana Arheološkog muzeja u Zagrebu

 

”Hiroshima i Nagasaki – dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova… i još mnogo šire, dublje! … U kolovozu 1945. oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću „neubijanja“. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?”, riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe.

 

Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

 

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. godine, predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja. Dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu, u rujnu 2018. godine i prosljeđen u Ujedinjene narode.

 

Hori Takeaki, bliski suradnik Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, japanskog PEN centra i potpredsjednik Međunarodnoga PEN-a, izjavio je “… oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji…”

 

Gospođa Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: “Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku – Nema više Hirošime”.

 

Postavljanjem ove izložbe udružujemo snage za trajni mir.

 

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

 

Foto: Stanley Troutman

 

Izvor: http://amz.hr/

 

 

Odgovori