13. gusarska bitka Omiš 2019.

Turistička zajednica Grada Omiša i Grad Omiš pozivaju u nedjelju, 18. kolovoza 2019. na 13. gusarsku bitku, manifestaciju oživljene povijesti koja za podlogu uzima povijesnu bitku između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću.

 

 

Svi oni koji u Omišu provedu duže od jednog dana vrlo vjerojatno će imati priliku upoznati se s bogatom gusarskom povijesti grada. No, samo oni sretnici koji se u gradu nađu sredinom kolovoza moći će iz prve ruke iskusiti kako je izgledala gusarska svakodnevnica prije više od 600 godina.

 

Svake godine 18. kolovoza u omiškoj gradskoj luci odigrava se, naime, prava – gusarska bitka! Dobro, ako ćemo baš paziti na detalje, onda treba naglasiti da se radi o rekonstrukciji bitke koja se izvorno odigrala u 13. stoljeću, no kad se samo nekoliko metara od vas sudare dva velika jedrenjaka uz zaglušujuću buku kubura, vrlo lako ćete pomisliti da se nalazite usred pravog pomorskog sukoba.

 

Ali, budite bez brige, koliko god uvjerljivi glumci bili, ipak se radi o tek dobro osmišljenoj predstavi, a jedina stvar o kojoj za vrijeme bitke uistinu morate brinuti je hoće li na vašem fotoaparatu biti dovoljno mjesta da zabilježite na stotine vratolomija, padova i obračuna mačevima između Omišana i Mlečana.

 

Gusarska bitka u samo nekoliko godina izrasla je u jedan od vrhunaca omiške turističke ponude te svakog ljeta ovaj pomorski spektakl u naš grad privuče više od 10.000 posjetitelja od kojih svi odreda iz gradske luke odlaze oduševljeni. A kako i ne bi. Mačevi, kubure, teatralni padovi u more i sudar dvaju ogromnih jedrenjaka. Gusarska bitka besplatan je holivudski blockbuster koji se odigrava ravno pred vašim očima.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://www.visitomis.hr/hr/dogadanja/gusarska-bitka

 

https://web.facebook.com/piratebattleomis/

 

https://www.jutarnji.hr/kultura/strastvena-borba-gusara-u-omisu-ljetni-je-dogadaj-koji-se-ne-propusta-bitku-gusara-i-mlecana-ozivjet-ce-vise-od-stotinu-sudionika/9229424/

 

https://www.dalmacijadanas.hr/gusarska-bitka-2019-vise-od-10-tisuca-posjetitelja-uzivat-ce-u-trodnevnoj-festi-u-omisu

 

 

Odgovori