Predavanje „Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća“ u Puli

Svibanjski gosti CKPIS-a su Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga koji će održati predavanje pod naslovom „Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća“ te tako predstaviti svoj rad na zaštiti arhitektonske baštine. Predavanje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2019., u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica).

 

 

Motel Trogir započeo je 2013. kao građanska kampanja i projekt za zaštitu modernističke arhitekture druge polovice 20. stoljeća. Tim projekta čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga, a nositelj je Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba. U prvoj fazi djelovanja naglasak je stavljen je na valorizaciju, afirmaciju i zaštitu jadranskih motela iz opusa arhitekta Ivana Vitića te općenito arhitektonskih i urbanističkih vrijednosti srednjodalmatinskog modernizma od 1960-ih do početka 1980-ih. U drugoj fazi fokus je bio na sportsko-trgovačkom centru Koteks Gripe arhitekata Živorada Jankovića i Slavena Rožića kao zadnjem velikom modernističkom projektu u Splitu, po tipologiji sličnom onima u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini. Projektni tim objavio je dvije knjige: Motel Trogir. Nije uvijek budućnost ono što dolazi (2016.) i Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji (2018.).

 

 

Nataša Bodrožić je kulturna radnica iz Zagreba i Trogira. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (2004.), magistrirala na UNESCO katedri za kulturni menadžment i kulturnu politiku na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Université Lumière Lyon 2 (2010.). Završila je i jednogodišnji program Laboratorij kustoskih praksi u Centru za suvremenu umjetnost (SCCA) u Ljubljani.  Inicijatorica je i suosnivačica projekta Motel Trogir, kao i Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Redovito u suradnji, kurirala je niz izložbi u zemlji i inozemstvu te uredila nekoliko knjiga iz područja suvremene umjetnosti, kulturne politike, baštinskog aktivizma.

 

 

Lidija Butković Mićin je povjesničarka umjetnosti, asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i stručna suradnica projekta Motel Trogir. Objavljuje znanstvene i stručne priloge o povijesti hrvatske arhitekture modernizma, javnih spomenika i vizualnih umjetnosti. Autorica je izložbe i prateće monografije Ada Felice-Rošić i Nada Šilović – ženski trag u arhitekturi Rijeke (Muzej grada Rijeke, 2014.).

 

 

Saša Šimpraga je analitičar prostora i aktivist iz Zagreba. Autor je knjige Zagreb, javni prostor. Suosnivač je projekta Motel Trogir.

 

 

Izvor:

 

https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/

 

 

Odgovori