Predavanje „Pragmatic Challenges in Neo-Latin Manuscript Studies: Working on Manuscript Material and Working on Facts“

Dr. sc. Iva Kurelac, znanstvena suradnica u Odsjeku za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, održala je u srijedu 24. travnja 2019. pozvano predavanje u Institutu za moderna i suvremena povijesna istraživanja, Odjela za balkanske studije Austrijske akademije znanosti i umjetnosti u Beču (Institut für Neuzeit- und Zeitgeschichtforschung, Fachbereich Balkanforschung, Österreichische Akademie der Wissenschaften) na temu: Pragmatic Challenges in Neo-Latin Manuscript Studies: Working on Manuscript Material and Working on Facts.

Na odabranim primjerima različitih tipova arhivskog gradiva iz istočnojadranskih dalmatinskih komuna (narativnih izvora, bilježničkih spisa i demografskih izvora) koji datiraju iz renesanse i ranog novog vijeka, bilo je riječi o brojnim izazovima rada na rukopisnim materijalima kao kronološki udaljenim pisanim izvorima na latinskom jeziku, ovisno o razini očuvanosti samog rukopisa, dostupnosti autografa i/ili prijepisa. U drugom dijelu predavanja razmatrale su se raznolike mogućnosti uporabe rukopisa kao izvora novih činjenica/spoznaja za različita područja humanističkih znanosti (povijest, slavistiku i povijest umjetnosti).

 

URL: https://www.oeaw.ac.at/veranstaltungen/article/renaissance-handschriften-aus-suedeuropa/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=2c015398b8e2ff3139e5a9fd9d02c04

 

https://www.oeaw.ac.at/inz/

 

Foto: dr. sc. Robert Pichler, INZ ÖAW

 

 

Odgovori