„Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju”: „Odnosi Hrvatskoga Kraljevstva i Bizantskoga Carstva u 10. i 11. stoljeću“

Prvi „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ održat će se u Teacher’s Pubu na Savskoj cesti 76 u Zagrebu u utorak, 23. travnja u 19h. Gostujući govornici su povjesničari Hrvoje Gračanin, Trpimir Vedriš i Ivan Basić.

 

 

Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju

 

„Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ je serija popularno-znanstvenih susreta s ciljem otvaranja medievistike kao dijela mnogih akademskih disciplina (povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti itd.) široj publici, u organizaciji Udruge “Gromovnik” i Hrvatskoga kraljevskoga vijeća. Svaki „Intermediaevalis“, po uzoru na javne tribine, ističe nekoliko znanstvenih i stručnih govornika koji govore o pojedinoj temi iz srednjega vijeka, ali isto tako predviđa i naglašava moderiranu raspravu s publikom.

 

U cilju nam je uvesti novine u odnosu na ustaljeni oblik javnih tribina u velikim dvoranama te time privući publiku, naročito studente i ostale mlade zainteresirane za povijest srednjega vijeka. Vođeni tom misli, „Intermediaevalis“ održavamo u Teacher’s Pubu na Savskoj cesti 76 u Zagrebu, koji nam omogućava zadržati sve prednosti javnih tribina (formalno najavljeni govornici; tehničke mogućnosti: kompjuterske prezentacije, LCD projektor, ozvučenje; prostran prostor za publiku), ali i doprinosi s par novosti: ugodnijom atmosferom, osvježenjima po izboru tijekom rasprave te lakšim upoznavanjem i druženjem gostiju poslije formalnoga dijela događaja.

 

Prva tema u seriji događaja „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ glasi „Odnosi Hrvatskoga Kraljevstva i Bizantskoga Carstva u 10. i 11. stoljeću“. Gostujući govornici su povjesničari i sveučilišni nastavnici dr. sc. Hrvoje Gračanin i dr. sc. Trpimir Vedriš s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Ivan Basić s Filozofskoga fakulteta u Splitu. Navedeni povjesničari su ostvarili svoje velike doprinose pri proučavanju hrvatske i bizantske povijesti, što je vidljivo iz njihovih znanstvenih opusa, ali i iz činjenice da su sva trojica među osnivačima Hrvatskoga društva za bizantske studije osnovanoga 2016. godine.

 

Prvi „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ održat će se u Teacher’s Pubu na Savskoj cesti 76 u Zagrebu u utorak 23. travnja od 19 do 21 sata, nakon čega će uslijediti neformalno druženje na koje sve goste pozivamo ostati.

 

Više o “Intermediaevalisu” možete naći na našoj Facebook stranici: fb.me/Intermediaevalis. Podržite nas oznakom naše Facebook stranice sa “Sviđa mi se” i pratite nas za sve novosti o “Intermediaevalis – ugodnim razgovorima o srednjovjekovlju”!

 

Hvala vam!

 

Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju

 

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/events/1163008343877910/

 

https://www.facebook.com/Intermediaevalis/

 

https://www.facebook.com/UdrugaGromovnik/

 

 

 

 

Odgovori