Desničari u pubu u Zagrebu – Tema: Ustaše i partizani

Tema 29. “Desničara u pubu” u Zagrebu su ustaše i partizani.

Polemike o ustašama i partizanima zabavljaju nas u hrvatskim medijima svakoga proljeća. Velik dio hrvatske javnosti obiteljski je i sentimentalno povezan s ustaškim ili partizanskim nasljeđem Drugoga svjetskoga rata, dok dio javnosti i medija upozorava (u selektivnim prilikama) da su te teme nebitne i da se Hrvatska mora “okrenuti budućnosti”. Događaji poput jasenovačke i bleiburške komemoracije, proslave 10. travnja kao Dana hrvatske državnosti i 22. lipnja kao Dana antifašističke borbe, mobiliziraju značajan broj Hrvata oko tih identitetskih polemika i fokus javnosti miču s ostalih društveno-političkih tema. S druge strane, povijest je bitan dio nacionalnoga, obiteljskoga, pa i osobnoga identiteta, te ju je iz toga razloga nemoguće ignorirati. O kontroverznim temama iz hrvatske povijesti, pa tako i o onima vezanima uz Drugi svjetski rat na području Hrvatske, treba otvoreno i argumentirano raspravljati.

 

Pitanja za razmišljanje:

 

Koji su uzroci velike prisutnosti polemika o Drugom svjetskom ratu u hrvatskoj javnosti? Tko u tim polemikama “vodi” i zašto? U kojoj mjeri je pozitivan stav prema ustaškom pokretu ili partizanima uvjetovan obiteljskom pozadinom, a koliko utjecajem društva i obrazovnog sustava? Je li moguća nacionalna pomirba potomaka ustaša i partizana? Što baština ustaške Hrvatske i socijalističke Jugoslavije znače za hrvatski nacionalni identitet u 21. stoljeću?

 

===========

 

“Desničari u pubu” je neformalno druženje na kojemu se u opuštenoj atmosferi raspravlja o aktualnim društveno-političkim temama iz desne perspektive. Druženje je otvoreno za sve. Rasprave su moderirane, a teme se unaprijed biraju i najavljuju te svaki sudionik ima mogućnost predložiti temu budućih rasprava. Osnivač i organizator “Desničara u pubu” je politička stranka mladih Generacija obnove. Ako uz kriglu piva i politički nekorektno društvo želiš slobodno raspravljati, pridruži nam se u srijedu, 10. travnja 2019. u 19 sati u Pivnici Pinta, Radićeva 3a, Zagreb.

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/331292344403387/

 

 

 

Odgovori