Kulturni četvrtak u HDA: 1968. u Jugoslaviji. Društveno–političke promjene u Jugoslaviji u kontekstu svjetskih zbivanja

Predavanje Hrvoja Klasića „1968. u Jugoslaviji. Društveno-političke promjene u Jugoslaviji u kontekstu svjetskih zbivanja“ bit će u četvrtak, 28. ožujka 2019. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb.

 

Predavanje će problematizirati situaciju u Jugoslaviji tijekom jedne od najburnijih godina druge polovine 20. stoljeća. Na jednoj se razini obrađuju promjene u zemlji, najvećim dijelom uvjetovane netom započetom privrednom reformom (1965.). Zemlja se suočila s nizom ekonomskih teškoća koje su potaknule političke, socijalne i nacionalne probleme. Dolazi do sve izraženijeg antagonizma između republika (SR Srbija – SR Hrvatska, SR Srbija – AP Kosovo), pojedinih nacija (npr. Srbi i Albanci, Hrvati i Srbi..), ali i otvorenog izražavanja nezadovoljstva pojedinih skupina u društvu (filozofi – praksisovci, studenti, demonstracije na Kosovu). Kulminaciju svakako predstavljaju studentske demonstracije po jugoslavenskim sveučilištima, koje su prvi put u historiografiji detaljno obrađene, analizirane i komentirane. Unatoč dahu liberalizma koji se osjećao u društvu nakon pada Aleksandra Rankovića, pristup spomenutim problemima pokazao je da politička elita na vlasti nipošto ne namjerava ispustiti vlast iz svojih ruku.

 

Na drugoj se razini promatra položaj Jugoslavije u europskom i svjetskom kontekstu, njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Iz te analize vidljiv je specifičan položaj Jugoslavije između Istoka i Zapada. Ključan događaj te 1968. svakako je Praško proljeće i intervencija Varšavskog bloka na Čehoslovačku. Ovi događaji promatraju se kroz jugoslavensku prizmu, posebno nakon što se pojavila opasnost od nastavka intervencije na Jugoslaviju.

 

Jedan od naglasaka predavanja biti će i položaj i uloga Josipa Broza Tita, kako u zemlji, tako i u okvirima međunarodne političke scene.

 

Izvor:

 

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izložbe-i-događanja/Kulturni-četvrtak/ArticleId/204/oamid/3580

 

 

Odgovori