Poziv na predstavljanje knjige Aleksandra Flakera ”Bez linije. Volendamom iz Nizozemske u Sjevernu Ameriku 1950. i 1951.”

Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izdavačka kuća ”Durieux” (Zagreb) s radošću pozivaju na predstavljanje knjige Bez linije. Volendamom iz Nizozemske u Sjevernu Ameriku 1950. i 1951. autora Aleksandra Flakera u srijedu 6. ožujka s početkom u 12.00 sati u Konferencijskoj dvorani (II. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta.

 

Na predstavljanju knjige sudjelovat će Josip Užarević, Gorana Flaker, Jadranka Brnčić, Maša Kolanović, Tvrtko Jakovina, Tatjana Jukić i Tea Radović.

 

U maloj auli ispred Knjižnice postavljena je izložba knjiga A. Flakera, a u Konferencijskoj dvorani izložba njegovih crteža iz knjige Bez linije.

 

Knjiga sadrži zapise s dvaju putovanja po zapadnoj Europi prema Sjevernoj Americi Aleksandra Flakera (1924-2010), glasovitog slavista, autora značajnih studija iz polja ruske i hrvatske književnosti, komparativne književnosti i teorije književnosti. Riječ je o putopisnim bilješkama koje je sam autor (u drugome zapisu) žanrovski odredio kao „čas dnevnik, čas izvještaj“, a koje imaju heterogenu žanrovsku formu s elementima dnevničkih zapisa, putopisa, izvještaja i eseja te čijoj zanimljivosti uvelike pridonose autorove ilustracije koje prate zapise s putovanja iz 1951. Oba teksta do sada nisu objavljena, a javnosti su postala dostupna zahvaljujući Gorani Flaker koja ih je pronašla u očevoj rukopisnoj ostavštini kao zapise u dvjema bilježnicama nevelika opsega. Objavljivanje ovih dvaju, iz logike putovanja međusobno povezanih rukopisa, doista možemo smatrati pravim otkrićem jer je riječ o tekstovima osobite literarne, kulturološke i povijesne vrijednosti, važnima ponajprije zbog posredovanja jednoga osebujnog intelektualnog pogleda na domaće i svjetske prilike sredinom proteklog stoljeća.

 

Ilustracije-crteži nadopunjuju se s tekstom, podcrtavajući atmosferu, poentirajući kao karikature društvene apsurde i predrasude; one su kritičke i ironične, nerijetko i satirične te nam na jedinstven (i neponovljiv) način predstavljaju autora u njegovom likovnom izričaju.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://web2020.ffzg.unizg.hr/blog/2019/03/04/poziv-na-predstavljanje-knjige-aleksandra-flakera-bez-linije-volendamom-iz-nizozemske-u-sjevernu-ameriku-1950-i-1951/

 

http://durieux.hr/wordpress/knjige/biografije-putopisi/dvije-linije/

 

 

 

 

Odgovori