Nove knjige u izdanju Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu (T. Andrić / I. Horbec / H. Čapo / A. Kolak Bošnjak, T. Markus, S. Matković / M. Matijević)

Objavljene su knjige T. Andrić “Život u srednjovjekovnom Splitu”, I. Horbec “Prema modernoj državi”, H. Čape “Hrvatska u diplomatskim izvješćima Sjedinjenih Američkih Država 1918.–1929.”, “Hrvatski Sabor 1861.” (ur. A. Kolak Bošnjak, T. Markus, S. Matković), “Trapisti u Banjoj luci” (ur. Margareta Matijević).

 

 

Tonija Andrić

 

Život u srednjovjekovnom Splitu

 

Svakodnevica obrtnika u 14. i 15. stoljeću

 

Godina izdanja: 2018.

 

Autorica proučava svakodnevni život obrtničke populacije u Splitu 14. i 15. stoljeća kroz prizmu ekonomskih gibanja.

 

 

Ivana Horbec

 

Prema modernoj državi

 

Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća

 

Godina izdanja: 2018.

 

Knjigom su predstavljene ideje i prakse koje su u povijesnom kontinuitetu doprinijele današnjem poimanju države i njezine uloge u suvremenom društvu, i to na primjeru Banske Hrvatske, ali u neizbježnom kontekstu razvoja država ranonovovjekovne Europe i Habsburške Monarhije u cjelini.

 

 

 

Hrvoje Čapo

 

Hrvatska u diplomatskim izvješćima Sjedinjenih Američkih Država 1918. – 1929.

 

Godina izdanja: 2018.

 

Dokumenti koji se donose u ovom zborniku dio su korespondencije američke diplomatske službe u Kraljevstvu/Kraljevini SHS-a i Državnog tajništva (State Departmenta) SAD-a od kraja 1918. do početka 1929. godine. Objavljeno je 116 dokumenata iz Američkog Državnog arhiva i Službe za pismohrane (National Archives and Records Administration) koji uključuju izvješća američkih poslanika u Beogradu i konzula u Zagrebu. Izvješća pokrivaju široki raspon pitanja vezanih za političke i stranačke odnose, nacionalno pitanje, hrvatsko-srpske odnose, dvorski život, razmišljanja jugoslavenskih političkih i javnih ličnosti itd.

 

 

Hrvatski Sabor 1861., zaključci i drugi važniji spisi

 

urednici: Arijana Kolak Bošnjak, Tomislav Markus, Stjepan Matković

 

Godina izdanja: 2018.

 

Knjiga predstavlja zbornik dokumenata o Hrvatskom saboru 1861. koji se smatra jednim od najvažnijih parlamentarnih okupljanja jer je formulirao temeljne državno-pravne ideologije i označio osnovne smjernice za provođenje društvenih, ekonomskih i kulturnih reformi hrvatskog društva u sklopu Habsburške Monarhije.

 

 

Zbornik radova

 

Trapisti u Banjoj luci –

 

Europa u Bosni i Hercegovini

 

Margareta Matijević (ur.)

 

Godina izdanja: 2018.

 

Zbornik radova izloženih na istoimenom međunarodnom znanstvenom skupu, održanom u Banjoj Luci od 18. do 20. lipnja 2009. u organizaciji Banjolučke biskupije, Samostana „Marija Zvijezda“ i suorganizatora Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, a u povodu 140. obljetnice dolaska trapista u Banja Luku i 100. obljetnice smrti utemeljitelja „Marije Zvijezde“, o. Franza Pfannera. Ovaj jedinstven samostan, fenomen, koji je u banjolučki kraj doveo industrijsku revoluciju, predstavljen je u nizu političkih, socijalnih, gospodarskih, kulturnih i crkvenih tema od rada suknare i tiskare, do ratnog djelovanja Ortopedskog zavoda i početaka sveučilišnog obrazovanja u Banjoj Luci.

Autori priloga u Zborniku su: Branko Ostajmer, Jure Krišto, Đorđe Mikić, Rupert Klieber, Velimir Blažević, Margareta Matijević, Ante Bralić, Jozo Milanović, Ancila Vukoja, Miljenko Aničić, Vijoleta Herman Kaurić, Zlata Živaković Kerže, Tomo Vukšić, Bojan Stojnić, Mira Kolar, Bratislav Teinović i Vladimir Geiger.

 

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://www.isp.hr/nove-knjige-u-izdanju-hrvatskog-instituta-za-povijest-2/

 

http://www.isp.hr/biblioteka-hrvatska-povjesnica/page/10/

 

http://www.isp.hr/biblioteka-hrvatska-povjesnica/page/11/

 

https://www.facebook.com/HIP.Zagreb/

 

 

 

 

Odgovori