Predavanje Tomislava Galovića „Dr. Josip Nagy (1884.-1981.) – hrvatski filolog i povjesničar u kontekstu arhiva i arhivistike“

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 18 sati u Državnom arhivu u Zadru Tomislav Galović održat će javno predavanje „Dr. Josip Nagy (1884.-1981.) – hrvatski filolog i povjesničar u kontekstu arhiva i arhivistike“.

 

Josip (Dragutin) Nagy (Pag, 1884. – Zagreb, 1981.) bio je službenik Kr. Državnog arkiva u Zagrebu (1919. – 1926.), profesor Ekonomsko-komercijalne visoke škole u Zagrebu (1926. – 1947.) i ravnatelj Kr. Državnog arkiva u Zagrebu (1939. – 1941.). Od školovanja u Zadru i Splitu, studiranja u Grazu i Beču, usavršavanja u Beču i Parizu te dugogodišnjeg službovanja u Zagrebu kao arhivara i zagrebačkog sveučilišnog profesora, Nagy je ostao vjeran znanstvenom pozivu. Nekoliko knjiga, mnoštvo rasprava, članaka, i uopće tekstova različite tematike napisao je u razdoblju od početka XX. stoljeća do osamdesetih godina istoga stoljeća. Znanstveni interes usmjerio je na povijest, filologiju (slavistiku), arhivistiku, pomoćne povijesne znanosti, povijest književnosti i politologiju. Kao zanimljivost navedimo da je Nagy imenovan 15. veljače 1907. ravnateljem Zadarskog arhiva, tj. Arhiva starih spisa c. kr. Namjesništva u Zadru, no ubrzo je bio upućen u Beč, na arhivsku praksu u tamošnji Arhiv Ministarstva financija. U izlaganju će se poseban naglasak staviti na arhivistički rad J. Nagya kao člana Jugoslavenske delegacije za arhivska pitanja odnosno predstavnika Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u pregovorima s Austrijom nakon I. svjetskog rata (i potpisivanja sporazuma 1923.) te njegovo sudjelovanje (1921. – 1922.) u izradi “Rimske konvencije o arhivima”. Naglasit će se autorstvo J. Nagya u izradi Nacrta Uredbe o banovinskim arhivima (1939.) te govoriti o njegovu djelu Monumenta diplomatica I. kao prvom hrvatskom faksimilijaru i uopće njegovu radu na polju pomoćnih povijesnih znanosti.

 

Izvor: http://www.dazd.hr/

 

 

 

Odgovori