Predstavljanje knjige povjesničara Enza Traversa „Nova lica fašizma“

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje knjige Nova lica fašizma autora Enza Traversa, talijanskog povjesničara koji se bavi pitanjima holokausta i totalitarizma. Predstavljanje će se održati u Židovskoj općini Zagreb, Palmotićeva 16, u utorak, 19. veljače u 19 sati.

 

Traverso u knjizi Nova lica fašizma objašnjava fašizam putem istančane komparativne analize fašizma dvadesetog, odnosno njegovih novih lica na početku dvadeset prvog stoljeća. Autor ukazuje na to kako se fašizam preobrazio u promjenjivu ideologiju koja iskorištava društvenu patnju generiranu usred ekstremnog nasilja neoliberalne globalizacije, oživljavajući populistički stil i označavajući neprijatelje. Rođena u kolonijalnoj matrici, islamofobija je danas zapravo strukturirala europske nacionalizme. Za autora, postfašistička prijetnja regresivna je reakcija koja se pojavljuje u svijetu razočaranom neuspjehom utopija, koji se hrani lažnim obećanjima o povratku mitskoj prošlosti. Traverso nudi bitno oruđe za prevladavanje ove opasne uporabe povijesti.

 

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Tihomir Cipek, prof. dr. sc. Rade Kalanj, prof. dr. sc. Dragan Lalović, dr. sc. Višeslav Raos i, u ime izdavača, urednica Dijana Bahtijari. Ulomke iz knjige čitat će Vlatka Bjegović.

 

Veselimo se vašem dolasku!

 

Izvor: http://www.tim-press.hr/hr/novosti/presentation-of-the-book-the-new-faces-of-fascism/

 

 

 

Odgovori