‘Seljačka buna’ seli se prema dvorcu

Već 11. godinu zaredom Družba vitezova Zlatnog kaleža rekonstruira povijesnu bitku kod Stubice, koja je iz lokalnog obilježja prerasla u nacionalni turističko-povijesni događaj, a program ovogodišnje ‘Seljačke bune’ predstavljen je u petak u dvorcu Stubičkome Golubovcu u Donjoj Stubici, kamo se ove godine seli nakon godina održavanja kod Majsecova mlina.

 

“Ovo je veliki povijesni događaj iznimno bitan ne samo za Hrvatsko zagorje već i šire. Nije bilo puno ovakvih velikih ustanaka u Europi. Tada su naši ljudi pokazali da imaju snažan osjećaj za pravicu i pravdu, a tako je i danas”, rekao je na predstavljanju ovogodišnjeg programa krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

 

Govoreći o samoj manifestaciji, Kolar je pohvalio organizatora zahvaljujući kojemu se broj posjetitelja povećao s početnih tisuću na više od 10 tisuća.

 

Direktorica Turističke zajednice Gornje i Donje Stubica Kornelija Vnučec rekla je da program traje dva vikenda. Manifestacija počinje 3. veljače ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, gdje će se okupiti kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem, u čijoj je ulozi Krešimir Končevski iz Družbe vitezova Zlatnog kaleža. Nakon toga kreće se prema Gupčevoj lipi, jedinom “živom svjedoku” Seljačke bune.

 

Samo uprizorenje “Bitke kod Stubice” na programu je u subotu, 9. veljače, na 446. obljetnicu Seljačke bune. Cjelodnevni program počinje od 11 sati kulturno-umjetničkim dijelom te okupljanjem vojske prije središnje bitke koja počinje u 14 sati. Uz glavni događaj – uprizorenje bitke – posjetitelji će imati priliku posjetiti Sajam starih zanata te uživati u bogatoj autohtonoj gastronomskoj ponudi, a nakon bitke slijedi povratak u sadašnjost uz koncert grupe Psihomodo pop.

 

Končevski je rekao na predstavljanju kako je uprizorenje bitke kod Donje Stubice sjećanje na teška vremena, ali i na slavnu povijest Hrvatskog zagorja, tog dijela Hrvatske te Slovenije.

 

“Nama je čast što možemo biti dio ovog obilježavanja i ovo je jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti”, istaknuo je Končevski, dodajući kako to nameće obavezu da se taj slavni datum prigodno obilježi.

 

I Končevski i Kolar smatraju da se manifestacija može proširiti na više dana te na druge dijelove Hrvatske i Slovenije.

 

“Nadamo se da će u idućem razdoblju sve ovo još više zaživjeti i da će se obilježavanje proširiti na sve one dijelove gdje se buna odvijala, a to je bilo i u Sloveniji te u drugim dijelovima Hrvatske”, rekao je Kolar.

 

Dodao je da odličnu organizaciju prate i dobre ideje te sve bogatiji program s popratnim sadržajima koji privlači veći broj posjetitelja, ali i njihovo duže zadržavanje u Donjoj Stubici. Kolar je zahvalio i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je ove godine osigurao besplatni autobusni prijevoz posjetitelja iz Zagreba.

 

Inače, rekonstrukcija “Bitke kod Stubice” dobila je nagradu “Simply the Best” za najbolji povijesni prikaz i turistički događaj u 2015. godini. Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar rekla je kako ta županija i Turistička zajednica unatrag više godina financijski podupiru manifestaciju. Riječ je o 100 tisuća kuna koje većinom osigurava Krapinsko-zagorska županija preko proračuna te kroz Turističku zajednicu, a Hrvatska turistička zajednica sudjeluje s otprilike 20 tisuća kuna.

 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da je to najvažniji turistički događaj u gradu koji privlači oko 10 tisuća posjetitelja. Dodao je da je riječ o zahtjevnoj manifestaciji za organizatore, a vjeruje da će promjena lokacije značiti i veći spektakl samog uprizorenja bitke.

 

 

Izvor: Hina

 

Odgovori