Održan molitveno-komemorativni susret povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

U povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta ispred zagrebačke katedrale održao se molitveno-komemorativni susret u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Židovskog informativno-obrazovnog centra Hatikva. Na susretu su molitvom sudjelovali nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i rabini.

– Spomen i u židovstvu i u kršćanstvu na živ način povezuje prošlost i sadašnjost, jer, dok se spominjemo žrtava neljudskoga postupanja i pokušaja da se uništi židovski narod, susrećemo se s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okvirima prošlosti nego smo ga svjesni i u sadašnjosti, istaknuo je u kardinal Josip Bozanić.

– Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom, do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti, dodaje Bozanić.

Bozanić se prisjetio i stradanja židovske zajednice u Hrvatskoj.

– Trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.

– U odmaku od sedamdeset i četiri godine od završetka Drugoga svjetskog rata spominjemo se i velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega grada, kojih je – kako govore podaci – od 11.000 preživjelo manje od 2000.

Dodaje da je potpuno neprihvatljivo dopustiti da se danas ponovno budi bilo koji oblik antisemitizma. Kaže da takvih ideologija niti danas ne nedostaje.

– One se razvijaju na neistinama s razornim plodovima sukoba, nesnošljivosti i mržnje, s posljedicama trpljenja ne samo pojedinaca, određenih skupina nego i cijelih naroda.

Julija Koš: Veličinu današnjeg događaja još ne možemo sagledati

Voditeljica Centra Julija Koš rekla je da rabin nije Zagrebu te da je ona kao njegova predstavnica pročitala pjesmu koja govori da svaka žrtva holokausta ima svoje ime jer je u židovskom narodu ime identitet osobe, koje mu možemo vratiti svojim sjećanjem.

– Današnji događaj toliko je velik da se njegovo značenje još ne može sagledati. Svaka rečenica kardinalova obraćanja ima po jednu poruku što treba napraviti da ozdravimo društvo i poruke za buduće generacije koje će biti sličnije europskim mladim ljudima, rekla je Julija Koš.

– Tu će se naći učitelji i roditelji i vidjeti gdje smo izgubili 25 godina u odgoju za dobro i gdje smo pustili mnoge snage da mlade odvode u zlo koje je davno prošlo, istaknula je.

Neki potomci počinitelja zločina su svjesni, neki nisu, ali nitko od njih nije kriv, rekla je i dodala da je u europskim zemljama više slučaj nego kod nas da su potomci svjesni počinitelja, te da kod nas manji dio zagovara pretke koji su počinili zločine.

– U Hrvatskoj imamo mali postotak tih, ali su ponekad vrlo glasni, dodala je Julija Koš.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na to da je Katolička crkva dala prostor za promicanje knjiga koje negiraju holokaust, Kristijan Lepešić je rekao da su oni današnjim činom marginalizirani.

– Najvažnije je da je ovo najveći događaj koji smo vidjeli u Europi, ni na jednoj prvostolnici nismo vidjeli ovoliki baner. To je veliki iskorak za Katoličku crkvu ne samo u Hrvatskoj jer je kardinal Bozanić član rimske kurije, i mislim da se ovim najbolje marginaliziraju snage koje to promiču, zaključio je Kristijan Lepešić.

Na komemorativnom susretu pred zagrebačkom katedralom bile su i ministrice Marija Pejčinović Burić te Nina Obuljen Koržinek kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Jandroković pozvao zastupnike da dođu na Mirogoj

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je također sudjelovao na komemorativnom susretu, pozvao je u četvrtak u Saboru zastupnike da mu se u petak pridruže u polaganju vijenaca na groblju Mirogoju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Najavio je i da će Sabor odati počast žrtvama minutom šutnje.

Vijenac će položiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja u spomen na dan kada je sovjetska Crvena armija 1945. oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički logor – Auschwitz, u kojem je ubijeno više od milijun i sto tisuća ljudi. Tijekom holokausta stradalo je oko 6 milijuna Židova.

 

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/484776/komemorativni-susret-u-sjecanje-na-zrtve-holokausta-2

 

Iz medijskih reakcija:

http://hr.n1info.com/Vijesti/a365038/Velik-i-vazan-cin-Katolicke-crkve-u-Hrvatskoj.html

http://hr.n1info.com/Video/Info/a365174/Kos-Bozaniceve-rijeci-su-veliki-korak.html

http://hr.n1info.com/Vijesti/a365298/Ognjen-Kraus-Vrijeme-je-da-skinemo-ljagu-koja-godinama-stoji-nad-Hrvatskom.html

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/bozanic-se-jucer-konacno-odredio-ljubitelji-ndh-ne-mogu-biti-krscani-ovo-je-analiza-njegovog-vaznog-govora/

 

Odgovori