Emisija “Kozmos i etos”: stogodišnjica završetka 1. svjetskog rata, raspada Austro-Ugarske i stvaranja prve jugoslavenske države

U emisiji “Kozmos i etos” u četvrtak, 27. prosinca 2018. u 08.45 sati na Trećem programu Hrvatskog radija (emisija će biti dostupna i kasnije) o stogodišnjici 1918. godine govorit će povjesničari Filip Hameršak i Branimir Janković.

 

HRT – HR3 27.12.2018. 08.45 – 09.30

 

Kozmos i etos

 

U emisiji Kozmos i etos razgovaramo, u povodu stote godišnjice tih događaja, o završetku Prvoga svjetskog rata, raspadu Austro-Ugarske Monarhije i ulasku Hrvatske u Kraljevstvo Srba Hrvata i Slovenaca odnosno prvu jugoslavensku državu. Potražit ćemo odgovore na složena i višeaspektna pitanja je li ulazak hrvatskih zemalja u jugoslavensku državu početkom prosinca 1918. bio izbor ili diktat, jesu li se nudile mogućnosti drukčijih političkih rješenja te je li ulazak Hrvatske u zajedničku državu značio gubitak slobode i suverenosti u jugoslavenskoj tamnici naroda ili je to bio jedini način očuvanja cjelovitosti hrvatskih zemalja, k tome i očuvanja elemenata hrvatske državnosti, makar i virtualne, za budućnost. Gosti su povjesničari dr. sc. Filip Hameršak i dr. sc. Branimir Janković. Autor i voditelj: Marito Mihovil Letica. Urednica je Nevenka Dujmović.

 

https://radio.hrt.hr/raspored/

 

https://radio.hrt.hr/ep/kozmos-i-etos/281911/

 

 

 

Odgovori