Izložba ‘Otisci utisaka. Odjeci modernog tiskarstva u Rovinju i Poreču (1859. – 1974.)’

Izložba ‘Otisci utisaka. Odjeci modernog tiskarstva u Rovinju i Poreču (1859. – 1974.)’ otvara se u Muzeju grada Rovinja u petak, 21. prosinca u 13 sati.

 

Izložba započinje 1859. godinom kada se Antonio Coana iz Venecije preselio u Rovinj i utemeljio tiskaru „Istriana“. Kako je tada bilo uobičajeno u malim obiteljskim tiskarama, uz tiskarski su se pogon nalazile knjižara i papirnica. Bila je to prva tiskara modernog tipa u Istri, koja je dobila odobrenje za rad nakon službene uspostave austrijske vlasti u cijeloj Istri 1814. godine.

 

Na izložbi je Rovinj predstavljen kao ishodište razvoja modernog tiskarstva iz kojega su se dalje Istrom prenosila znanja, vještine i tiskarska oprema. Osnovna ideja izložbe je prikazati i osvijestiti dugotrajnost utjecaja koji je obitelji Coana imala na tiskarski život Istre – na njen javni i privatni prostora, čak i tada kada sama obitelj više nije sudjelovala u tom procesu.

 

Vjerojatno je upravo je bivši zaposlenik rovinjske tiskare 1869. godine otvorio prvu tiskaru u Puli. Godine 1875. Gaetano Coana, Antonijov sin iz prvog braka, otvorio je tiskaru u Poreču koja je ubrzo preuzela primat.

 

Razvoj tiskarstva utjecao je na promjene u školstvu, na razvoj političke misli, novinarstva, znanosti, književnosti… Omogućio je pojedincima i skupinama različitih svjetonazorskih i političkih opredjeljenja, interesa i htijenja da otisnu i pokušaju prenijeti, svojim suvremenicima i nama, svoje utiske (dojmove) o životu.

 

Na izložbi ćete imati priliku vidjeti dio tiskarske baštine Rovinja i Istre – tiskovine koje su činile svakodnevicu ulica, ureda, kavana; pratile pojedinca u školi, na radnom mjestu, pri molitvi, pa i u rijetkim trenucima zabave i dokolice.

 

Izvor: http://www.mdc.hr/

 

 

Odgovori