Prezentacija knjige: „Bosnien-Herzegowina und Österreich-Ungarn, 1878-1918. Annäherungen an eine Kolonie“

Austrijski kulturni forum Sarajevo sa zadovoljstvom najavljuje prezentaciju knjige „Bosnien-Herzegowina und Österreich-Ungarn, 1878-1918. Annäherungen an eine Kolonie“. Prezentacija knjige će biti na njemačkom jeziku i održat će se u srijedu, 19.12.2018. godine s početkom u 18 sati u rezidenciji Austrijske ambasade Sarajevo (Ul. Džidžikovac 7).

 

Knjiga je interdisciplinarna zbirka radova koji se bave pitanjem da li je Bosna i Hercegovina, koja je dodijeljena Austro-Ugarskoj nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i anektirana 1908. godine, bila neka vrsta k. u. k. (zamjenske) „kolonije“? Zbirka pokušava dati pozitivan odgovor na ovo pitanje kroz jedan „post/kolonijalni“ pristup historiji, društvu, kulturi i književnosti kasne Habsburške monarhije. U zbirci predstavljeni radovi i studije tematiziraju pojam kolonijalizma odn. imperijalizma, bosansko-hercegovačku i austrijsku  književnost, diplomatske okolnosti i događaje koji su prehodili okupaciji, diskursnu analizu okupacionih vojnih narativa, te rezultate i tragove k. u. k. kolonijalizma u 20. stoljeću, kao i druge aspekte i tematske oblasti.

 

O knjizi će govoriti njeni urednici dr. Tamara Scheer (Institut za istočnoevropsku historiju Univerziteta u Beču) i dr. Clemens Ruthner (Trinity College Dublin).

 

Moderator će biti prof. dr. Vahidin Preljević, profesor njemačke i austrijske književnosti na Odsjeku za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 

Za dodatne informacije posjetite: https://www.facebook.com/events/124070708539574/

 

Izvor: https://www.bmeia.gv.at/bs/austrijska-ambasada-sarajevo/aktuelno/kalendar-kulturnih-zbivanja/detail/article/prezentacija-knjige-bosnien-herzegowina-und-oesterreich-ungarn-1878-1918-annaeherungen-an-eine-kol/

 

 

Odgovori