“U obranu „Mita o Jasenovcu“ orkestrirano su se uključili mnogi portali: Indeks.hr, Historiografija.hr, Telegram.hr, Slobodnaevropa.hr, Bilten.org, Hr.N1info.com, Nacional.hr, Jadovno.com”

S obzirom da se u javnom govoru često polazi od toga da kritike Vukiću, Leljaku, Lozi, Sedlaru upućuju tzv. “projugoslavenski” povjesničari, to je još jedan argument zašto je potrebno da reagiraju i povjesničari koje se ne smatra takvima, kao i stručna udruženja, državne institucije i političke vlasti. Odgovornost je dakako i na uredništvima portala i medijima koji objavljuju takve tekstove usprkos tome što je jasno da u profesionalnoj hrvatskoj i međunarodnoj historiografiji gotovo u potpunosti prevladava stručni konsenzus koji onemogućava negiranje ili znatno umanjivanje ubijenih u jasenovačkom sustavu logora. Širu publiku spremnu prihvatiti argumentirane teze upućujemo naprimjer na nedavno objavljeni zbornik “Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam” u kojem su pisali povjesničari i stručnjaci različitih političkih orijentacija. Onom pak dijelu najšire javnosti koja pretpostavlja da je podrška knjigama o tzv. “Mitu o Jasenovcu” u određenoj mjeri domoljubni stav dobronamjerno poručujemo da to u slučaju Jasenovca nikako nije slučaj i da ima mnogo drugih tema i osoba za koje to mogu prikladnije činiti.

 

Historiografija.hr

 

 

Narod.hr

 

Zoran Čapalija-Čaplja

 

Za istinu spremni – Srbin nagrađen pljeskom u Vukovaru

 

(…)

 

Njegov dokumentarni film i knjiga „Mit o Jasenovcu“ podigli su na noge još živuće izvršitelje tih zločina, sljedbenike komunističke partije i ljubitelje neprežaljene Jugoslavije. Osobito ih je pogodila činjenica da će se taj dokumentarni film gledati diljem Hrvatske, a istoimena knjiga sa oko četiristo dokumenata koji donose istinu doći u ruke hrvatskom puku. Zbog urušavanja njihove sotonske komunističke paradigme „unezverili“ su se i pokušavaju na svaki mogući način diskreditirati gospodina Romana Leljaka braneći neistinu novim neistinama. Nemojte pomisliti kako je žalosno da o tome govore i neki „povjesničari“ koji se nisu udostojali niti pogledati dokumente pohranjene u raznim arhivima i saznati istinu. Njima je ta istina dobro poznata no oni kao sljedbenici te mračne ideologije ne žele da se istina obznani. Jesu li ti povjesničari zaslužili mjesta na kojima su? Upravo oni su uhljebljeni u raznim institucijama i na fakultetima kako bi sačuvali tu neistinu. Njih se kao kako meritorne s tih pozicija poziva u „javne“ medije kako bi komentirali politička događanja, a naročito kad treba braniti tekovine totalitarnog režima.

 

(…)

 

Odmah potom u obranu „ Mita o Jasenovcu“ orkestrirano su se uključili mnogi portali: Indeks.hr, Historiografija.hr, Telegram.hr, Slobodnaevropa.hr, Bilten.org, Hr.N1info.com, Nacional.hr, Jadovno.com, TIME.mk i neki drugi koristeći se ispraznim pričama bez argumentacije. Njihova retorika već je desetljećima dobro je poznata svim istinskim Hrvatima. Urušavanjem njihovog mita potpuno su svjesni skorog gubitka svojih pozicija što ujedno otvara mogućnost njihove lustracije, toliko potrebne u Hrvatskoj. Tada više neće postojati mit kojim se već 70 godina hrvatskom narodu nameće krivnja za nešto što nije počinio.

 

(…)

 

Izvor: https://narod.hr/hrvatska/zoran-capalija-caplja-za-istinu-spremni-srbin-nagraden-pljeskom-u-vukovaru

 

 

Odgovori