Historiografska misao dana – Ernest Renan (1882): “i zato napredak u povijesnim istraživanjima često predstavlja opasnost za (princip) nacionalnost(i)”

Uz Renanove poznate riječi o važnosti zaborava za izgradnju nacije naglasit ćemo drugi dio izvornog odlomka iz kojeg proizlazi da se povijesna istraživanja drže ugrožavajućima za naciju jer ukazuju na nasilne epizode iz njezine prošlosti. To je još jedan podsjetnik na profesionalnu i društvenu ulogu povijesne znanosti.

 

 

Ernest Renan, Što je nacija?

 

“Zaborav, otići ću toliko daleko da kažem čak – povijesna pogreška ključni je čimbenik u stvaranju nacije, i zato napredak u povijesnim istraživanjima često predstavlja opasnost za (princip) nacionalnost(i). Zaista, povijesno propitivanje baca svjetlo na nasilne događaje koji su se zbivali na početku svih političkih formacija, pa čak i onih čije su posljedice bile blagotvorne. Jedinstvo se uvijek postiže pomoću nasilja; jedinstvo sjeverne Francuske s Midi bilo je rezultat masakrā i terorā koji su trajali veći dio stoljeća.”

 

Pro tempore: časopis studenata povijesti, 4, 2007, str. 62.

 

https://hrcak.srce.hr/63293

 

Predavanje pod naslovom “Qu’est-ce qu’une nation?” Ernest Renan održao je na Sorbonni 11. ožujka 1882. godine. Na francuskom izvorniku objavljeno je u Renanovim sabranim djelima (usp. Oeuvres Complètes. Paris: Calmann-Lévy, 1947 – 61, sv. 1, 887-907.). Prema engleskom prijevodu Martina Thoma (Bhabha, Homi K. Nation and Narration. London & New York: Routlege, 1990. 8-22)  na hrvatski preveo Tvrtko Lovreković pod mentorstvom profesorice dr. sc. Zrinke Blažević.