Virtualna izložba “Zagreb Mihajla Kranjca”

Državni arhiv u Zagrebu predstavlja svoju prvu virtualnu izložbu “Zagreb Mihajla Kranjca” – o arhitektu Mihajlu Kranjcu (1934-2016).

 

 

Zagreb Mihajla Kranjca

 

 

Ljubaznošću nasljednika Državni arhiv u Zagrebu dobio je na poklon dokumente pokojnog arhitekta Mihajla Kranjca. Darovani materijali nastali su u razdoblju od 1958. do 2015. godine. Radi se o projektima izgradnje, obnove i uređenja građevina i javnih površina u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Najviše radova odnosi se na Zagreb i Ogulinsko-plašćansku regiju: stambene i poslovne zgrade, naselja, trgovi, ulice, pješačke zone, postavi spomenika i skulptura, obiteljske kuće, parkovi. Sačuvani su tlocrti, nacrti, situacije, detalji, perspektive, idejna rješenja, obrazloženja, crno-bijele i kolor-fotografije maketa izgrađenih objekata i onih u izgradnji, na papiru, pausu, kartonu i foliji (dobrim dijelom preslike).

 

Mihajlo Kranjc rođen je u Zagrebu 29. rujna 1934. godine. Umro je u istom gradu 20. ožujka 2016. godine. U Zagrebu se školovao i živio. Maturirao je 1953. godine u I. realnoj gimnaziji, diplomirao na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1959. godine u klasi prof. Vladimira Turine.

 

 

Izvor i dodatne informacije:

 

 

Mihajlo Kranjc

Državni arhiv u Zagrebu

 

Odgovori