Predstavljanje projekta Hrvatski povjesničari umjetnosti i Zbornika radova znanstveno-stručnog skupa Gjuro Szabo (1875.– 1943.)

Predstavljanje će se održati u utorak, 2. listopada 2018. u 12 sati u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske (PDUH) u Zagrebu (Preradovićeva 44).

 

Organiziranjem niza skupova o radu hrvatskih povjesničara umjetnosti Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske obrađuje podatke o njima kao i podatke o hrvatskoj baštini koji do sada nisu bili poznati čime se formira temeljne činjenice o povijesti povijesti umjetnosti u Hrvatskoj što će rezultirati publiciranjem sinteznog djela o ovoj nacionalnoj temi koja do sada nije obrađivana.

 

Projekt Hrvatski povjesničari umjetnosti uključuje organiziranje niza znanstveno-stručnih skupova posvećenih znanstvenom radu istaknutih hrvatskih povjesničara umjetnosti. Nakon održavanja skupa na kojem se susreću stručnjaci i izlažu svoja nova istraživanja koja nadovezuju na prethodna istraživanja DPUH objavljuje zbornik skupa u kojem se objavljuju radovi uz bibliografiju povjesničara umjetnosti koji se obrađuje.

 

Do sada su u ciklusu obrađeni opusi Artura Schneidera, Radovana Ivančevića, Gjure Szabe i Lelje Dobronić te se ove godine održava skup posvećen Olgi Maruševski.

 

Projektom se sustavno obrađuju istraživanja hrvatskih povjesničara umjetnosti koji su svoje profesionalne živote posvetili istraživanju hrvatske kulturne baštine.

 

Zbornik znanstveno-stručnog skupa posvećenog Gjuri Szabi (1875. – 1943.) najnovije je izdanje u ovoj seriji i radovima se dokazalo da je Gjuro Szabo u svojem vremenu šireći shvaćanja o spomenicima i načinima njihova očuvanja i prezentiranja htio kultivirati, štoviše prosvijetliti najšire shvaćeni javni prostor naše zemlje.

 

Zbornik predstavljaju urednik Marko Špikić, predsjednik DPUH-a Zvonko Maković i Irena Kraševac.

 

Izvor: http://www.dpuh.hr/

 

 

Odgovori