Predavanje Gorana Bilogrivića “Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira”

Predavanje Gorana Bilogrivića “Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira” održat će se u četvrtak, 27. rujna 2018. u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 

 

PREDAVANJE: ORUŽJE I RATOVANJE U DOBA KNEZA BRANIMIRA

 

Povodom Međunarodnog dana mira, koji obilježavamo svake godine 21. rujna, Arheološki muzej u Zagrebu vas poziva na predavanje Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira, koje će se održati u četvrtak 27. rujna s početkom u 18 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 

Za vladavine kneza Branimira Hrvatska je Kneževina nedvojbeno bila na svom vrhuncu, što se prije svega očituje u bogatoj materijalnoj ostavštini. Do takvog je položaja došao političkom vještinom, no zasigurno ju je pratila i odgovarajuća vojna snaga. Ipak, sačuvani izvori za taj period ne bilježe niti jednu bitku ili rat koje bi ovaj knez bio vodio. U ovom će predavanju stoga onodobno ratovanje biti ilustrirano kroz primjere iz bliže i dalje okolice. Iz njih saznajemo o strukturi i veličini tadašnjih vojski, o naoružanju i načinima ratovanja. O oružju najbolje govore sami predmeti, brojni arheološki nalazi mačeva, kopalja ili strijela s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske.

 

Predavač: dr. sc. Goran Bilogrivić

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

 

Više o cjelogodišnjem programu Branimirova godina pogledajte ovdje:

 

http://amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx

 

Izvor: http://www.amz.hr/

 

 

Odgovori