Predavanje Ulfa Brunnbauera „’Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju’. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine”

Ulf Brunnbauer, ravnatelj Leibnizovog instituta za istočne i jugoistočnoeuropske studije u Regensburgu, navedeno predavanje (na engleskom jeziku) održat će u četvrtak, 27. rujna 2018. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu (Marulićev trg 21).

 

 

Kulturni četvrtak u HDA: „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju“. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine,​ 27. rujna 2018. u Hrvatskom državnom arhivu

 

Pozivamo vas na predavanje „Održavanje ljubavi i privrženosti zavičaju“. Politika spram dijaspore u zemljama jugoistočne Europe oko 1900. godine / “To Keep the Emigrant’s Love and Affection for their Home Country Alive”. The History of Diaspora Politics in Southeastern Europe since around 1900, 27. rujna 2018. u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb.

 

Jugoistočna Europa od 19. stoljeća postaje trajno područje iseljavanja, što vrijedi i za teritorij današnje Hrvatske. Proces je bilo toliko intenzivan da su ga i službena politika i javnost (kao uostalom i danas) doživljavali kao društveni problem izuzetnoga značaja. Vlade govore o „gubicima za naciju“ i nastoje pronaći mogućnosti kontroliranja ili čak ograničavanja iseljavanja, a kad to nije uspijevalo, pronalaze načine i metode da iseljenici barem zadrže bliske veze sa svojim zavičajem. Autor će kroz predavanje argumentirati svoju tezu da navedene politike nisu puno poboljšale svakodnevni život iseljenika, nego su pomogle jačanju etničkog nacionalizma, te pokušati predstaviti kontinuitet politika spram dijaspora u jugoistočnoj Europi.

 

Predavanje će se održati na engleskome jeziku, a priredio ga je prof. dr. sc. Ulf Brunnbauer, ravnatelj Leibnizovog Instituta za istočne i jugoistočne europske studije u Regensburgu

 

Pozivnica:

 

http://www.arhiv.hr/Portals/0/Novosti/kulturni%20četvrtak-rujan.pdf

 

 

Izvor:

 

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/150/oamid/1633

 

 

Odgovori