Kako nas vide drugi: Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, o odnosu hrvatske politike prema pozdravu “Za dom spremni”

“To što mladi nose crne majice sa simbolima NDH ili žele provocirati s pozdravom “Za dom spremni” je posljedica neodlučnosti hrvatskog političkog vrha da se jasno odredi prema prošlosti. Zar nije u hrvatskom Ustavu jasno određeno da je Hrvatska demokratska država, da je zemlja ravnopravnih građana, da je antifašistička?”

 

 

Net.hr

 

Intervju

 

ZASTUPNIK U NJEMAČKOM BUNDESTAGU ZA NET.HR: ‘Samo jedna stvar može spasiti Europu da ne završi kao Jugoslavija!’

 

16.08.2018.

 

Autor: Đurđica Klancir

 

(…)

 

NET.HR: Sigurno pratite koprcanje hrvatske politike oko određenja prema pozdravu “Za dom spremni”. Imate li kakav savjet za hrvatske političare?

 

JURATOVIĆ: Naravno da pratim. To što mladi nose crne majice sa simbolima NDH ili žele provocirati s pozdravom “Za dom spremni” je posljedica neodlučnosti hrvatskog političkog vrha da se jasno odredi prema prošlosti. Zar nije u hrvatskom Ustavu jasno određeno da je Hrvatska demokratska država, da je zemlja ravnopravnih građana, da je antifašistička? Politički vrh se treba držati Ustava a ne filozofirati s “komisijama” za utvrđivanje što je “Za dom spremni” i komplicirati s time kad ga se smije, a kad ne koristiti. Ne može ozbiljan političar govoriti da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

 

Zamislite da u Njemačkoj netko krene govoriti da je Sieg Heil stari germanski pozdrav ili da samo potječe od starih Rimljana? Da to nema veze s time da je to bio Hitlerov pozdrav? Osobnog sam mišljenja da oni koji zagovaraju “Za dom spremni” čine Hrvatsku u očima svijeta od zemlje pobjednika zemlju gubitnika. Mislim da je svim razumnim osobama uvredljivo da se toliko komplicira oko pozdrava “Za dom spremni”. A tu odgovornost ide od vrha. I predsjednica i premijer oko toga su morali biti posve jasni i ne dopustiti da se išta relativizira. Jer tako truju hrvatski narod i dalje. Daju iskrivljenu sliku domoljublja. A dotle ljudi odlaze…

 

(…)

 

Cijeli intervju dostupan je na poveznici:

 

https://net.hr/danas/hrvatska/zastupnik-u-njemackom-bundestagu-za-net-hr-samo-jedna-stvar-moze-spasiti-europu-da-ne-zavrsi-kao-jugoslavija/

 

 

Odgovori