Antički dani na Mirinama kod Omišlja

Manifestacija Antički dani na Mirinama, koji će se uz kostimirane sudionike, radionice za djecu i hranu i piće spravljene po antičkim receptima, održati 20. i 21. srpnja na ostatcima antičkog grada Fulfinuma blizu Omišlja, najavljena je na konferenciji za novinstvo u srijedu u Rijeci.

 

Direktorica Turističke zajednice Omišlja Andrea Orlić Čutul istaknula je važnost ovog lokaliteta za tamošnji turizam, navodeći da se on ubraja među deset najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Tu je u, uvali Sepen, u 1. stoljeću Nove ere planski sagrađen grad za ratne veterane careva Flavijevaca. Nakon propasti Fulfinuma, na njegovoj periferiji je nastao u 5. stoljeću ranokršćanski kompleks s velikom bazilikom.

 

Na prošlogodišnjoj manifestaciji bilo je oko 1700 posjetitelja, a ove godine se očekuje više.

 

Antički dani počinju u petak, 20. srpnja navečer, a nastavljaju se u subotu ujutro te poslijepodne i navečer. Kostimirani sudionici oživjet će rimsko doba, pa će tako posjetitelji moći razgledati radionice kovača, lončara, tkalja i užara, ratnike u punoj opremi, gladijatore, cara i caricu, senatore i žonglere. Prigodnu glazbu izvodit će liburnijska antička skupina “Ad Rectum”. Na gastronomskoj ponudi bit će pečena janjetina, odojak i piletina s umacima po rimskim recepturama te posebno pripremljeno pivo i vino.

 

Najmlađi posjetitelji će, zahvaljujući suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, moći sudjelovati u igrama iz rimskog doba i upoznati se s antičkom svakodnevicom.

 

(Hina)

 

Izvor: https://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori