Poziv za tematske radove povodom 50. obljetnice „Časopisa za suvremenu povijest“

„Okrugla obljetnica dobra je prigoda da se progovori upravo o tome kako se mijenjala suvremena povijest, kao i o dosezima hrvatske historiografije koja se njome bavila, a posebno i o mjestu i ulozi Časopisa za suvremenu povijest.“

 

 

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

 

godine 2019. napunit će se 50 godina od izlaska prvog broja Časopisa za suvremenu povijest koji je objavljen u listopadu 1969. godine. Tijekom gotovo pola stoljeća izlaženja s časopisom su surađivali brojni vrsni domaći i strani povjesničari te znanstvenici srodnih područja. U proteklih pola stoljeća promijenilo se mnogo toga, a mijenjao se i časopis kao i suvremena povijest, područje koje je u fokusu časopisa.

 

 

Okrugla obljetnica dobra je prigoda da se progovori upravo o tome kako se mijenjala suvremena povijest, kao i o dosezima hrvatske historiografije koja se njome bavila, a posebno i o mjestu i ulozi Časopisa za suvremenu povijest. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže radovima o suvremenoj povijesti, njezinim posebnostima i modelima istraživanja, te preglednim radovima o pojedinim događajima, problemima, pojmovima, predodžbama i idejama važnim za suvremenu povijest u novijoj historiografiji te napose u Časopisu za suvremenu povijest tijekom njegovih pola stoljeća djelovanja.

 

 

Želja nam je ovu godišnjicu proslaviti radno, s mnogo znanstvenih radova, a malo prigodnih govora. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite svojim radovima kako bi bolje evaluirali dosadašnji rad, ali i otvorili nova pitanja za daljnja istraživanja. Radove prihvaćamo na način i u skladu s procedurom koja je inače prisutna u časopisu, a objavljivali bi ih u tematskim blokovima u pojedinim brojevima uz radove koje redovito objavljujemo. Sve zainteresirane molimo da nam jave teme kojima bi se bavili do 15. rujna 2018. uz napomenu za koji bi broj mogli pripremiti rad (rok za predaju radova za broj 1/2019. je 15. prosinac 2018.; za broj 2/2019. je 30. travnja 2019.)

 

 

Zdravka Jelaska Marijan

jelaska@isp.hr

 

Branko Ostajmer

bostajmer@gmail.com

 

Darjan Godić

dgodic@isp.hr

 

 

 

Odgovori