Predavanje Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“ u Puli

U petak, 29. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja (Lettisova 1) održat će se javno predavanje dr. sc. Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“. Organizatori su, povodom obilježavanja Dana sv. Petra, Grad Pula-Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

 

O predavanju:

 

U godinama nakon Prvog svjetskog rata ekonomske i socijalne (ne)prilike, a posljedično i epidemije zaraznih bolesti, ugrožavale su velik broj djece u Puli. Pulske gradske vlasti, s ciljem osiguravanja boljih higijenskih uvjeta i kvalitetnije prehrane, 1921. godine pokreću dječju ljetnu koloniju na poluotoku Stoja, u početku namijenjene pulskoj, a potom i ostaloj istarskoj djeci. Krajem 1920-ih godina, sa završetkom procesa institucionalizacije fašizma, uz primarnu preventivno-zdravstvenu namjenu kolonija će postati i poligon za fašističku indoktrinaciju najmlađih Istrana…

 

O predavaču:

 

Dr. sc. Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci – Područne jedinice u Puli, bavi se istarskom poviješću, posebice temama iz socijalne i političke povijesti prve polovice 20. stoljeća. Objavio je jednu autorsku te uredničku knjigu, osamdesetak radova (izvornih znanstvenih članaka, prethodnih priopćenja, poglavlja u knjigama i zbornicima, uvodnika, osvrta, prikaza, znanstveno-popularnih članaka i dr.), sudjelovao na tridesetak znanstvenih skupova te bio uključen i vodio nekoliko domaćih i međunarodnih projekata. Jedan je od osnivača i dopredsjednik Istarskog povijesnog društva – Societa Storica Istriana.

 

Pozivnica – Invito:

http://ipd-ssi.hr/wp-content/uploads/2018/06/Pozivnica-Invito1.pdf

 

 

Izvor: http://ipd-ssi.hr/

 

Odgovori