Predstavnici braniteljskih udruga održali sastanak s R. Fuchsom na kojem su iznijeli svoje zahtjeve o kurikularnoj reformi

Nakon još jedne inicijative braniteljskih udruga koje inzistiraju da se „istina o Domovinskom ratu mora pisati na temelju Ustava, Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Deklaracije o Domovinskom ratu“, očito je da će se svi oni povjesničari i nastavnici povijesti koji u tome vide profesionalni problem – a vjerujemo da ih ipak nije malo – morati javno angažirati u branjenju autonomije vlastite struke.

 

 

Braniteljske udruge protiv proizvoljnog tumačenja Domovinskog rata u kurikulu

 

Piše: Narod.hr

21. lipnja 2018.

 

Predstavnici braniteljskih udruga održali su sastanak s Radovanom Fuchsom, posebnim savjetnikom premijera Plenkovića za koordinaciju ERS-a i provedbu kurikularne reforme, na kojem su iznijeli svoje bojazni vezane za interpretaciju i sadržaj Domovinskog rata u predmetu Povijest.

 

Kako je priopćeno iz koordinacije braniteljskih udruga, u novom kurikulu iz povijesti nema definiranog sadržaja Domovinskog rata, već samo metodološka razrada, što bi, navode, značilo da se ostavlja slobodna volja ravnateljima i profesorima da po slobodnoj volji obrade temu koja bi trebala biti sadržaj Domovinskog rata, a ne samo metodološki naputak “Politička i društvena zbivanja u RH nakon 1991. godine”. Braniteljske udruge zatražile su da se izradi sadržaj povijesti Domovinskog rata potkrijepljen bezuvjetnim činjenicama o istini i karakteru Domovinskog rata. Sadržajem bi trebalo obuhvatiti uzrok, agresiju na RH, okupaciju, oslobodilačke operacije, mirnu reintegraciju te djelovanje i organiziranje Hrvata u BiH za vrijeme agresije i trajanja rata u BiH.

 

O Domovinskom ratu samo temeljem zakona i Ustava

 

Udruge su nadalje inzistirale da se istina o Domovinskom ratu mora pisati na temelju Ustava, Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Deklaracije o Domovinskom ratu, kao i ostalih nepobitnih činjenica, kao što je na primjer presuda ICJ suda u Den Haagu u tužbi RH protiv Srbije za počinjenje genocida na teritoriju RH. Taj je sud, navode udruge, odbacio tužbu o genocidu za vrijeme velikosrpske agresije na RH, ali je jasno u obrazloženju naveo i presudio da je na RH izvršena agresija, okupacija teritorija te mnogobrojni ratni zločini počinjeni u cilju etničkog čišćenja okupiranih područja i njihova pripojenja Velikoj Srbiji.

 

Zaključeno je i predloženo da se osim braniteljskih udruga u izradi sadržaja neizostavno treba uključiti Hrvatski institut za povijest, HAZU te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

 

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu sudjelovali na sastanku, uz ispriku ministrice Blaženke Divjak da nije u mogućnosti sudjelovati na sastanku.

 

Izvor: https://narod.hr/hrvatska/braniteljske-udruge-s-fuchsom-proizvoljnog-tumacenja-dr-kurikulu-iz-ministarstva-nitko-nije-sastanku

 

 

Priopćenje za medije braniteljskih udruga – Kurikularna reforma u dijelu učenja povijesti o obrambenom Domovinskom ratu dostupno je na poveznici:

 

https://www.braniteljski-portal.com/priopcenje-braniteljske-udruge-zauzele-jedinstven-stav-u-dijelu-kurikularne-reforme-i-ucenja-povijesti-o-obrambenom-domovinskom-ratu

 

 

 

 

Odgovori