Predstavljanje knjige ‘Zanemarena baština. Prostorne strukture sela u Hrvatskoj’

Hrvatski muzej arhitekture HAZU i izdavačka kuća Srednja Europa pozivaju na predstavljanje knjige ‘Zanemarena baština. Prostorne strukture sela u Hrvatskoj’, autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, koje će se održati u srijedu 20. lipnja 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, s početkom u 18 sati.

 

Autorica Jasenka Kranjčević kroz prezentaciju prostorne strukture sela kao baštine doprinosi novom i potpunijem shvaćanju kulturne baštine i njenoj cjelovitijoj analizi. Prilikom analize kulturne baštine sela uglavnom se ostaje na vrijednostima etnološke i umjetničke baštine kao što su običaji, nošnje, pjesme i plesovi, a zanemaruje prostorna struktura sela, iako ona, između ostalog, doprinosi prostornoj raznolikosti, prepoznatljivosti i identitetu. Prostorne strukture sela mijenjale su se kroz povijest, a ovisile su o političkim, ekonomskim, društvenim, kulturnim i prirodno-geografskim uvjetima.

 

Tijekom istraživanja autorica je našla podatke za više stotina naselja, za 230 obrađenih primjera može se steći razmjerno pouzdana slika o prilikama u kojima su sela nastajala, o pojedincima koji su ih planirali te o životu njihovih stanovnika.

 

„Iako se u Hrvatskoj ruralna baština još mora izboriti za svoje mjesto u shvaćanju kulturne baštine i njene zaštite, svjetske tendencije bude nadu da će se to dogoditi u dogledno vrijeme. Naime, brojnim se dokumentima na svjetskoj, a pogotovo na europskoj pa onda i na nacionalnim razinama, potiče integralno sagledavanje kulturne baštine, kao i toga da su svi članovi društva odgovorni za njeno očuvanje i unapređenje.

 

U planovima razvoja Hrvatske prostorna struktura sela kao baština još je uvijek neprepoznata, a time i neiskorištena, unatoč zaključku Vijeća Europske unije iz 2014. kako je kulturna baština važan strateški resurs za održivi razvoj.

Budući da baština sela još uvijek nije dovoljno istražena, prezentirana i promišljana kao „strateški resurs“, a nije ni uključena u planove razvoja, ovom se knjigom želi napraviti iskorak dalje u tom smjeru.“

(iz predgovora knjige)

 

Izvori:

 

http://www.culturenet.hr/

 

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/

 

 

Jutarnji list, 16. lipnja 2018.

 

 

 

 

Odgovori