Konferencija „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“

Konferencija „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“ – na kojoj sudjeluju povjesničari iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore – održat će se 17. i 18. lipnja 2018. u Beogradu.

 

 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma. Ovaj dvoipogodišnji projekat započeće velikom konferencijom u okviru festival KROKODIL koja će se održati u nedelju 17. i ponedeljak 18. Juna od 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina, Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi. Ovaj projekat finansira Evropska Unija a biće implementiran u bliskoj saradnji s forumZFD Srbija.

 

DAN 1 (17.jun)

#1 Naš prvi (i jedini) zajednički vek – 100 godina od nastanka Jugoslavije –

Moderacija: Dr Dubravka Stojanović

Učestvuju: Dr Srđan Milošević, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović

 

#2 Živeo poraz – Promena paradigme u narativu o II svetskom ratu – Moderacija: Dr Tvrtko Jakovina

Učestvuju: Dr Olga Manojlović Pintar, Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić

 

DAN 2 (18.jun)

#1 Idealni neprijatelj – Jugoslavija kao revizionistički san – Moderacija: Dr Husnija Kamberović

Učestvuju: Dr Adnan Prekić, Dr Tvrtko Jakovina, Dr Milivoj Bešlin

 

#2 Mi i/ili oni – Tragična nasleđa ratova devedesetih –

Moderacija: Dr Božo Repe

Učestvuju: Dr Dubravka Stojanović, Dr Amir Duranović, Dr Snježana Koren

 

 

Izvor: http://www.krokodil.rs/2018/06/konferencija-ko-je-prvi-poceo-istoricari-protiv-revizionizma/

 

 

Odgovori